444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Diş taşı temizliği sonrası

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Diş kayıplarının en önemli nedeni diş çürükleri değildir.  Doğru ve yeterli fırçalanmayan dişler üzerinde önce bakteri plağı, ardından diş eti altına doğru ilerleyen diş taşları oluşur. Bu oluşuma zamanında müdahale edilip diş taşı temizliği yaptırılmadığı durumlarda ise diş taşları diş kökünde dişi tutan kemiği eritmeye başlar daha sonra da diş sallanır ve düşer. Çürük olmasa bile diş taşı yüzünden dişi tutan kemiğin eriyerek diş kaybına neden olması yaygın vakalardandır.

Diş Taşı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Diş taşı oluşumunun en önemli sebebi dişlerin yanlış ve yetersiz fırçalanmasıdır. Yediğimiz yemeklerin artıkları ile tükürüğümüzün bileşiminden oluşan asidik ortam diş yüzeylerinde bakteri plağı oluşturur. Bu plağın varlığını, bir tırnağımızla dişimizi çizdiğimiz zaman tırnakta kalan sarı renkli yumuşak tabaka ile görürüz. Bakteri plağı yanlış fırçalama ile  zamanla diş etlerine doğru ilerler ve orada sertleşerek diş taşını oluşturur. Diş taşı oluşan diş etleri açık pembe renkten(sağlıklı diş eti rengi) koyu kırmızı renge(hasta diş eti rengi) döner. Ayrıca diş taşı oluşmuş bir diş eti; önceleri elma gibi sert meyveler yendiğinde ve dişler fırçalandığında kanamaya başlarken, ilerleyen zamanlarda diliniz değdiğinde veya kendi kendine kanarlar.  Bu süreçte iltihaplanan diş etleri ağızda kötü kokulara da neden olur.

Diş Taşı Temizliğini Kimler Yaptırmalıdır?

Dişlerini zamanında fırçalayamayan, doğru fırçalama yöntemlerini ve doğru diş macunu ile doğru diş fırçası seçemeyen kişiler ağızlarında diş taşı oluşumunun etkilerini hissederler. Diş etlerinin açık pembe yerine koyu kırmızı renge dönmesi, diş fırçalarken diş etlerinin kanaması, şişmiş diş etleri ve kötü ağız kokusu gibi durumları yaşayan kişiler diş taşı temizliğine ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bu konuda 6 ayda bir rutin diş hekimi muayenelerinizde diş hekiminiz de size yardımcı olacak ve ihtiyaç duymanız halinde diş taşı temizliğini yapacaktır.


Diş Taşı Temizliği Dişi İnceltir mi?

Diş taşı temizliğinin bilinen bir zararı yoktur. Dişleri inceltmez ve diş eti çekilmesine sebep olmaz. Ancak diş taşı temizliği için diş hekimlerine başvurmak yerine kendi yanlış yöntemlerini kullanan veya diş hekimi olmayan kişilerden yardım isteyen hastalar için kötü sonuçlar doğabilir. O nedenle zamanında bir diş hekimine muayene olmanız ve hatta 6 ayda bir rutin diş kontrolüne gitmeniz sizin ilerleyen zamanlarda diş kaybı yaşamanızı, diş ağrısı çekmenizi ve büyük tedavi masraflarınızı önleyecektir.

Diş Taşı Temizliği Dişleri Çizer mi?

Bir diş hekiminin uygulayacağı doğru yöntemlerle yapılan diş taşı temizliği dişleri çizmez, inceltmez ve diş eti çekilmesine neden olmaz. Diş taşı temizliği nedeni ile dişleri zarar görmüş kişiler varsa yanlış yöntem veya yanlış malzeme ve ekipman kullanımı nedeni iledir. Her dişin yapısı, sertliği, diş etlerinin hassasiyetine göre nasıl ki yumuşak-sert diş fırçaları ve uygun diş macunları kullanımı gerekiyorsa, diş taşı temizliğinde de uygun ekipman ve malzeme kullanımı çok önemlidir.  Bu malzemeleri diş taşı temizliği yapacak olan diş hekimi tedaviden önce yapacağı muayene ile belirleyecektir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliğinden sonra ağzınız bir müddet hassaslaşabilir. Özellikle diş etleri içinde diş taşının ulaştığı noktaya kadar girilmesi gerekmişse açık yara oluşabilir. Normal bir temizlik ve beyazlatma gibi bir faaliyet kapsamında bile ağzınızın uzun süre açık olarak tutulması gerekeceğinden ağız köşeleri ağrı yapabilir, ufak yırtıklar meydana gelebilir. Tüm bu sürecin getirdiği anormal hissiyatın normale dönmesi ve ağız içi yeni ortama alışılması için bir iki saat yiyecek yenilmemesi iyi olur. Yeni iltihaplar, durmayan kanama, aşırı ağrı gibi beklenmeyen durumlarda hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir. Diş taşları temizlendikten sonra bir daha oluşumunu önlemek için diş hekiminizin öğreteceği şekilde ve tavsiye edeceği nitelikte doğru diş fırçası ve macunu ile her gün en az iki defa dişlerinizi fırçalamanız ve ağız suyu ile gargara yapmanız tavsiye edilir. Bunların yanında ağız yapınıza özel diş hekiminizin tavsiye edeceği diğer hususları da harfiyen yerine getirmeniz ağız sağlığınız için önem arz etmektedir. Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.

Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Youtube kanalımız

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!