DİŞ GICIRDATMA HASTALIĞI
Birçok kişi bilinçli veya bilinçsiz olarak dişlerini sıkmaktadır. Diş sıkma, kişinin ağız yapısında bozukluğa, çene kaslarında veya eklemlerinde ağrıya, dişlerde çatlamaya, aşınmaya veya sebepsiz ağrılara neden olabilir. Diş gıcırdatma genelde uykuda görülen bir rahatsızlık olsa da uyanık halde tik olarak farkında olmadan dişlerini sıkan ve gıcırdatan hastalar da az değildir. İki aşamalı tedavisi olan bruksizm hastalığına, hem psikiyatristler tarafından hem de diş hekimleri tarafından müdahale edilmesi gerekebilir.
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) nedir?
Diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak da bilinen bruksizm hastalığı kişilerin çeşitli nedenlerle dişlerini sıkması sonucu ortaya çıkan rahatsızlığın genel adıdır. Bruksizm genelde uykuda olan bir durum olsa da uyanık halde, çok sinirlenince, stres altında, dalgınlıkla veya alışkanlık haline gelmiş davranış bozukluğu olarak veya tik olarak da karşımıza çıkabilir.
Bruksizm (Diş Sıkma) Belirtileri ve Tipleri Nelerdir?
Diş sıkma veya diş gıcırdatma (bruksizm) hastalığından muzdarip kişiler ilk olarak dişlerinde, çene eklemlerinde, çiğneme kaslarında sebepsiz görünen ağrılardan ve baş ağrısından şikâyet ederler. Gelişmiş evrelerde bruksizm diş minelerinde aşınma ve bozulmalara, çatlamalara ve hatta kırılmalara neden olabilir. Genel olarak uyku bruksizmi ve uyanık bruksizm olarak iki tipte incelenmektedir. Uyku diş sıkmasına sahip olan hastalar genelde diş sıktıklarının farkında olmazlar. Ancak uykuda kendilerini izleyen üçüncü kişiler tarafından duyulan diş gıcırdatma sesleri ile bu durumun farkına varabilirler. Ayrıca diş sıkma veya diş gıcırdatma rahatsızlığı olan kişiler 6 aylık rutin bakımlarda diş hekimlerinin kontrolü ile kolayca anlaşılabilmektedir.
Gece Uyurken Diş Gıcırdatma Neden Olur?
Diş sıkma hastalığının en temel sebebi psikolojik nedenlerdir. Stres, kaygı, aşırı sinirlenme gibi psikolojik olarak yorulan hastalar uyanık iken dişlerini sıkmıyor olsalar bile gece uykularında diş gıcırdatıyor olabilirler. Bunların yanında çocukluktan kalma alışkanlıklarla davranış bozukluğu olarak geliştirilmiş yaygın reflekslerden biri de diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığıdır. Bu alışkanlık gece uyurken de biz farkında olmadan yapmaya devam ettiğimiz bir davranıştır.
Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok kişinin farkında olmadığı böyle bir hastalığı ve ağızda meydana getirdiği hasarları, rutin muayenelerde diş hekimi yardımı ile öğrenmekte ve tedaviye başlamaktadır. Bruksizm tedavisi psikolojik yönüyle kas gevşetici, rahatlatıcı ilaçlarla olduğu gibi ağız sağlığı açısından da dişlerde meydana gelen hasarın onarımı için diş hekimi müdahalesi gerektirir. Diş gıcırdatma veya diş sıkma hastalığının (bruksizm) tedavisi esasen psikoloji ana bilim dalı konusudur. Ancak sonuçları itibari ile diş ve ağız yapısına yaptığı etkileri bir uzman diş hekimi müdahalesi gerektirir. Dişler üzerindeki ve hatta çene yapısında meydana gelmiş olan hasarlar diş hekimleri tarafından düzeltilebilmektedir. Bunların yanında diş hekimlerince diş sıkma alışkanlığının önüne geçilmesi ve dişlere verdiği zararın azaltılabilmesi için sıkılan dişlere plak konulması veya çiğneme kaslarına botoks yapılarak sıkma basıncının azaltılmasının sağlanması gibi uygulamalar da yapılmaktadır.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.