İzmit Çocuk Diş Doktoru
İLK MUAYENE
Bebekler, ideal olarak ilk dişlerini çıkarmaları ile beraber çocuk diş hekiminin takibi altına girmelidir. İlk muayenede bebek ve çok küçük çocuklar, annelerinin kucağında diş hekimi koltuğuna oturabilirler. Çocuk diş hekimi (Pedodontist ), ilk muayenede kaşığa benzer bir ağız aynası ile ağız içi, dişler ve çevre dokuları muayene eder. Bu muayenede süt dişleri ya da kalıcı dişlerden birinde çürük görülür ise bu dişlerin tedavisi için hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Küçük çocuklar genellikle ilk tanışmada kaygılı olabilirler. Ebeveynlerin internet üzerinden elde edebilecekleri, olumlu mesajlar veren hekim ve klinik resimlerini göstermeleri ve muayene işlemini önceden çocuklarına anlatmaları, kaygıyı önemli ölçüde azaltmaktadır. Özellikle ilk muayene randevusunu çocuğun kendini iyi hissettiği bilinen bir saate ayarlamak, ilk muayene deneyimini olumlu yönde etkileyecektir. Hastalık durumunda veya kötü bir okul gününden sonra zorlu bir tedavi randevusu almamak, çocuğun diş hekimi ile olan iyi diyaloğunun devamlılığını sağlayacaktır.
Çocuk Ortodonti
7-8 yaşından daimi dişlerin sürme yaşı olan 12 yaşına kadar olan dönem, süt dişleri ve kalıcı dişler ağızda olduğu için karışık dişlenme olarak adlandırılır. Sabit ortodontik tedaviler genellikle 12 yaş civarında, daimi dişlenmenin tamamlanmasıyla başlar, ancak bazı durumlarda erken müdahale etmek gerekebilir.
-Erken kaybedilmiş süt dişleri
-Yanlış yutkunma şekli (Yutkunma esnasında dilin dişler arasında öne çıkması),
-Ön açık kapanış,
-Üst çenenin alt çeneye göre dar olması
-Dişlerin ve çenelerin ters kapanışları,
-Dişlerin çenelerdeki yer darlığına bağlı sürememesi, gömük kalması,
-Üst dişlerin fırlak olmasına bağlı travmaya ve kırılmalara açık olması,
6-7 yaş civarında müdahale edilmesi gereken durumlardan bazılarıdır. Bu yaşta başlanan tedaviler genellikle 6 ay kadar sürmektedir.
Sedasyon ve Genel Anestezi
Ortalama her beş çocuktan biri, diş tedavilerinde korku, anksiyete veya tedaviye imkan sağlama ile ilgili uyum sağlayamama problemine sahiptirler. Çocuk hastayı profesyonel yaklaşımlar ile dikkatini toparlamasını saglamak veya tam tersi dikkatini tedavi sürecinde başka yöne çekmek veya tüm tedavi sürecini çocuğa anlatarak bilinmeyenleri ortadan kaldırmak gibi yöntemler ile tedaviye uyumlu hale getirmek, her diş hekiminin ilk uyguladığı tedavi yaklaşımıdır. Ancak bu yöntemler her çocukta işe yaramayabiliyor. Böyle durumlarda;
- Çoğunlukla 5 yaş ve altı çocuklarda,
- Çocuğun çok sayıda çürük dişi varsa,
- Diş tedavilerinin gecikmesi halinde daha büyük problem ile karşılaşma ihtimali varsa ,
- Özellikle de çürük sebebiyle gece ağrıları nedeniyle yaşam kalitesi düşmeye başlamışsa,
- Diş tedavilerinin tamamının tek seferde ve güvenle yapılabilmesi için sedasyon veya genel anestezi koşullarında tedavi sağlanması gerekmektedir.
YER TUTUCU
Süt dişleri yeterince koruma altına alınmamış ise dolgu ya da kanal tedavisi ile korunmamışsa, ağrıya sebep olacak ve diş çürüyerek zamanından önce çekilmesi gerekecektir. Bu tür durumlarda o bölgedeki boşlukta daralma olmaması için ya da yandaki dişlerin boşluğu kapatmaması için yer tutucu denilen apereylerin kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde o bölgede daralma meydana gelecek ve kalıcı dişler geldiğinde düzgün dizilim sağlanamayacaktır.
Yer tutucular sabit ya da hareketli olarak iki şekilde uygulanabilir. Sabit yer tutucular dişlere yapıştırılırken hareketli yer tutucular hasta tarafından ya da ebeveyn tarafından takılıp çıkarılabilir.
SÜT DİŞLERİ
Süt dişleri, 6. aydan itibaren sürmeye(çıkmaya) başlayan ve 2,5 – 3 yaş civarında sürme aktivitelerini tamamlayan diş dizileridir.
Süt dişleri alttan gelecek olan dişler için doğal bir rezerv sağlar ve doğal bir yer tutucu görevini görür. Süt dişleri aynı zamanda çocuğun beslenmesi, enformasyonu ve konuşmasında etkili olan dişlerdir. Süt dişleri 6. Yaştan itibaren dökülmeye başlayarak yerini kalıcı dişlere bırakır. En son değişim zamanı 11 – 12 yaşlardır.
Süt dişlerinin zamanından önce dökülmesi, çürümesi dolayısıyla çekilmesi durumunda; yer tutucu dediğimiz tedavi şekline başvurulmaz ise gelecek dişlerde kaymalar oluşacağı için çarpık sıralanma meydana gelir. Bu sebeple süt dişlerinin zamanından önce kaybedilmemesi ya da kaybedilirse yerine önlemlerinin alınması çok önemlidir.
DİŞLERİN LEKELENMELERİN (RENKLENMELERİN) NEDENLERİ
Dişlerdeki lekelenmeler (renklenmeler) iki şekilde görülür.
1- İntrensek renklenme ; dişlerde görülen sarı yada kahverengi renklenmelerdir. Genetik olarak dişlerin dentin probleminden ya da küçük yaşlarda kullanılan antibiyotiklerden, geçirilmiş rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
2- Ekstrensek renklenme; dışsal renklenme de denilebilir. Herhangi bir şekilde dişin dış yüzeyinde bir şeylerin birikmesi ile oluşan renklenmelerdir. Çocuklarda genelde demir ilacı kullanımına bağlı oluşabilir.
Randevu almak için lütfen formu eksiksiz doldurunuz.
ONLINE RANDEVU
ABOUT US
Private Donatım Oral and Dental Health Center, which has been serving in the field of dentistry since 2009, operates with dental treatment clinics in 2 different cities in Turkey, with its Adapazarı/Sakarya-based Izmit/Kocaeli branch, aiming to adapt to the era, with its renewed mission and vision, Dental Radiology Clinic ( It is an oral and dental health center serving with operating rooms (Digital Panoramic, Cephalometric X-ray units).