PROTEZ
Protezler hareketli ve sabit olarak ikiye ayrılırlar.
PROTEZ
Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine günümüzde protez diş uygulaması yapılmaktadır. Peki protez diş tedavisi nedir? Bilindiği üzere eksik dişler hem işlevsel hem de estetik açıdan önemli bir sorundur. Kaybedilen dişler sonucu yaşanan problemleri minimuma indirmek için protez uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalar kapsamında protez dişler için çok farklı malzemeler ve yöntemler kullanılmaktadır. Bununla birlikte her protez türü, hastaya uygun olarak olarak üretilir. Halk arasında takma diş olarak da ifade edilen bu dişler, kaybedilen bir ya da birkaç diş için uygulanabildiği gibi tüm dişlerin yerine de kullanılabilmesi mümkündür. Elbette tedavi sürecinde ortak amaç, var olan sağlıklı dişleri korumaktır.
ONLINE RANDEVU
Protez diş nedir?
Dişlerini kaybedenler için gerçekleştirilen protez diş uygulaması, kişiye özeldir. Hastanın ihtiyaçları ve kullanımı doğrultusunda ona özel hazırlanan diş protezi, hastanın kemik renginde üretilmektedir. Bu sayede, sağlıklı ve kusursuz bir gülümseme, aynı zamanda doğal bir görünüme sahip olur. Protetik diş tedavisi kapsamında temel amaç işlevini kaybeden dişler sebebiyle yaşanılan problemleri ortadan kaldırmaktır. Yapılan diş protezi ile çiğneme fonksiyonu yeniden kazanılmış olur. Çiğneme, konuşma gibi fonksiyonların yanı sıra estetik olarak da hasta, kusursuz dişlere sahip olur.
Protez Diş Türleri Nelerdir?
Günümüzde kişiler, çeşitli sebeplerle kaybettikleri dişlerin işlevini, yeni nesil diş protezi ile geri kazanıyor. En çok tercih edilen ve gerçekleştirilen diş tedavilerinden olan bu uygulama için çok farklı malzeme ve materyal kullanılmaktadır. Diş protez türleri üzerinde belirleyici olan bu materyaller; akrilik, zirkonyum, lamine olarak sayılabilir. Tedavi süreci ve İzmit protez diş uygulamaları için Özel Donatım Diş Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz.
Sabit Diş Protezi
Hastanın kendisinin çıkaramadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezleri, sabit diş protezi olarak adlandırılmaktadır. Genellikle az sayıda diş kaybı bulunan kişiler için kullanılmaktadır. Kullanılan materyale göre farklı kullanım ömrü ve avantajları bulunmakta olup sabit diş protezleri;
Metal Destekli Porselen: Porselenlerin altında metallerin kullanılmasının amacı dayanıklılığı artırmaktır.
Zirkonyum Porselen: Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal diş dokusu tam olarak sağlanır. Diş eti uyumu klasik metal altyapılı porselenlere oranla çok daha iyidir. Alerjik değildir, doku dostu bir materyaldir. Isı yalıtıcı özelliği çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önler.
Lamine (yaprak) Porselen: Lamine kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacı ile yapılmaktadır.
Hareketli Diş Protezi
Aparey olarak da tanımlayabileceğimiz hareketli diş protezi, hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkarabildiği protezlerdir. Uygulama sürecinde var olan dişlerden destek alınmaktadır. Hareketli diş protezlerinin 4 farklı türü mevcut olup bunlar;
Total Protezler: Tüm dişlerin eksik olduğu kişiler için uygulanmaktadır.
Parsiyel Protezler: Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmakta olup dişlerin üzerine gelen tırnak ve kancalarla tutuculuk sağlanır.
Estetik Parsiyel Protezler: Yüksek tesirli poliamid adı verilen ve terme-enjeksiyon yöntemi ile yapılan protezlerdir. Bu protezler sayesinde kişi ileri düzeyde estetik ve sağlam bir proteze kavuşur. Parsiyel protezdeki tırnaklar bu uygulamada görülmez.
Hassas Tutucu Protezler: Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Tırnak ve kancanın dışarıdan görünmediği estetik protezlerdir.
Protez Dişin Avantajları Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığı, çeşitli sebeplerle bozulabilmekte olup bazı durumlarda dişler kurtarılamayabiliyor. Diş kaybı ile karşılaşılan sonuçlarda ise diş protez uygulamaları devreye girmektedir. Peki protez nedir? protez dişin avantajları nelerdir?
- Az sayıda ya da çok sayıda dişlerin kaybedilmesinde uygulanan bir tedavi olup farklı türleri ile her ihtiyaca cevap verir.
- Son derece sağlam ve doğal bir görünüme sahiptirler.
- Uzun ömürlü kullanım garantisi sunar.
- Eksik dişlerin yerini tamamlamakta olup çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonların tekrar kazanılmasını sağlar.
- Dişlerin işlevini kazanmasının yanı sıra eksik diş görünümünden doğan estetik bozuklukları düzelterek kişinin daha özgüvenli bir gülümsemeye sahip olmasını sağlar.
Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Protez diş kullanımında en önemli detaylardan biri elbette temizlik olmaktadır. Hareketli diş protezlerinde protez aralarına yemek kaçma ihtimali daha yüksek olduğundan her yemek sonrası protez çıkarılarak temizlenmelidir. Yapılan diş köprü işlemleri ve sabit protez dişlerde ise ağız bakımı en az hareketli diş protezi temizliği kadar önemlidir. Bu süreçte protez dişler için özel olarak geliştirilen fırçalar ve temizleyiciler kullanabilirsiniz. Düzenli temizlik ve bakım ile protezlerinizi aynı kalitede uzun yıllar kullanabilmeniz mümkündür. Daha detaylı bilgi için diş hekiminiz ile görüşebilir, Kocaeli protez diş tedavisi ile kusursuz ve sağlıklı gülümsemeye sahip olabilirsiniz.