Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların önlenmesi ve giderilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Her yaşta uygulanabilen bir tedavi olmasına karşılık küçük yaşlarda yapılan uygulamalardan daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulan ve ortodonti problemlerini ortaya çıkaran en önemli sebepler genetik faktörler ve süt dişlerinin zamanından önce çekilmesidir. Bunun dışında ağız solunumu yapmak, bebeklik döneminde parmak emme gibi alışkanlıkların olması ve 20 yaş dişlerinin ön dişleri sıkıştırması gibi sebepler sayılabilir. Her yaşta uygulanabilecek ortodonti tedavileri ve Kocaeli Ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
ORTODONTİ
Bir diş hekimliği dalı olan ortodonti, estetik kaygıları ortadan kaldıracak kapsamlı bir diş tedavisi sunar. Birbiri ile uyumsuz, çapraşık dişlerin ortaya çıkardığı sonuçları minimum düzeye indirecek bu tedavi ortodontist tarafından sağlanır. Diş kusurlarının yanı sıra çene yapısından kaynaklı kapanış düzensizliklerinin de giderilmesi, ortodonti tedavisi ile mümkündür. Yaşanan diş problemleri, yalnızca estetik kaygı oluşturmaz. İşlevsel olarak da çeşitli problemlere yol açabilecek bu rahatsızlık için mümkün olan en erken yaşta bir diş hekimine başvurmalı ve gerekli olan tedavi başlatılmalıdır. Erken yaşta uygulanan diş telleri, daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. Genellikle diş teli tedavisi olarak da bilinen bu uygulama, hastanın ağız ve diş yapısına göre farklı süreçlerde ilerleyebilmektedir. Bu sebeple ortodontik tedavi hakkında detaylı bilgi için İzmit ortodonti tedavileri ile hizmet veren Donatım Diş Hastanesi ile görüşebilirsiniz.
ONLINE RANDEVU
Ortodontik Tedavi Neden Gerekir?
Estetik ve kusursuz bir gülüş herkesin hayali olsa da çeşitli sebepler kusursuz bir gülüşe gölge düşürebiliyor. Bu sebeplerden biri de dişlerin uyumsuz dizilimi veva çapraşıklığı olmaktadır. Bu çapraşıklık basit düzeyde olabildiği gibi ağız içerisinde diş eti rahatsızlıklarına ve hatta çene problemlerine varan sonuçlara da ulaşabiliyor. Bunların yanı sıra ağız bakımını sınırlandıran çapraşık dişler sonucunda daha farklı diş problemleri de ortaya çıkabilmekte. Durum böyle olunca mümkün olan en erken yaşta bir ortodonti tedavisi uygulanması gerekmektedir. Çiğneme ve konuşma gibi en temel fonksiyonların işlevini sınırlandıran bu rahatsızlık, büyük çoğunlukla diş teli uygulanarak giderilmekte. Elbette mevcut olan ortodontik probleme göre kullanılan yöntemler ve araçlarda değişiklik gösterebiliyor. Çene kapanma problemleri, alt veya üst dişlerin önde-arkada olma sorunu, diş diziliminin normalden farklı olması gibi sorunlarda ortodontik tedavi gerekmektedir.
Ortodontik Tedaviler
Dental uygulamaların ve teknolojinin hızla gelişmesi, diş teli tedavisi kapsamında da farklı çözümlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Daha hızlı ve %100’e yakın başarılı sonuçlar için uygulanacak ortodontik tedaviler, hareketli veya sabit olmak üzere iki kapsamda ele alınabilir. Dişlere ve çeneye, düşük bir düzeyde baskı uygulanarak dişlerin ve ağız yapısının düzeltilmesi prensibine dayanan ortodontik tedaviler arasında;
- Braket; Diş düzeltme işlemlerinde en sık yararlanılan malzemeler arasında braketi sayabiliriz. Diş yüzeyine yapıştırılan braketler, arasından diş teli geçirilerek kullanılır. Hastanın tercihine göre renkli braket ya da şeffaf braket kullanımı mümkündür.
- Şeffaf Aparey; Metal malzemelerin kullanılmadığı bu tedavi yönteminde şeffaf bir görünüme sahip aparey yani aligner kullanılır. Hastanın kendisinin takıp çıkarabileceği bu konforlu tedavi yönteminde malzemenin şeffaf olması estetik açıdan avantaj sağlar. Ancak daha bozuk yapıda dişlerin tedavisinde yetersiz kalabilmektedir.
- Çene Apareyleri; Alt ya da üst çeneye takılabilen bu malzeme, splint olarak da bilinmekte olup amacı, çenenin en doğru şekilde kapanmasını sağlamaktır.
- Çene Genişletici; Damağa oturan plastik bir malzeme olan çene genişletici, üst çenenin genişlemesini sağlar.
- Sabit Yer Tutucu; Erken yaşta kaybedilen süt dişleri yerine ortaya çıkan boşluğa, kalıcı dişler çıkana kadar sabit yer tutucu yerleştirilir. Bu sayede diğer dişlerin bu boşluğa kayma riskinin önüne geçilir.
Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Her yaş grubu için kullanılan bir tedavi yöntemi olmasına karşılık ortodonti tedavisi için erken yaşlarda uygulama önerilir. Fakat güzel ve kusursuz bir gülüş, her yaştaki hastanın temel beklentisidir. Bu sebeple günümüzde tel tedavisi için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Şeffaf plak tedavisi ve şeffaf diş teli uygulamaları için; diş, diş eti sağlığı ve kemik seviyesinin yeterli olması, aranan ilk kriterlerdir. Bu kriterlere uyan her yaştan hasta için ortodonti tedavisi uygulanabilir. Bununla birlikte;
- Dişlerde çapraşıklık sorunu yaşayan,
- Dönük diş sorunu bulunan,
- Aralıklı ya da eksik dişlere sahip olan,
- Gömülü diş sorunu yaşayan,
- Çene darlığı ya da ileri çene sorunu bulunan,
- Kapanış bozukluğu yaşayan
her hasta, ortodonti tedavisi uygulamalarından yararlanabilir. Bu uygulamalar ve diş teli fiyatları hakkında detaylı bilgi için Kocaeli Diş Hastanesi Donatım Diş adresini ziyaret edebilirsiniz.
Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Özellikle gelişim çağında bulunan ve süt dişlerinin dökülerek kalıcı dişlerin ortaya çıktığı ortalama 7 yaş civarından itibaren ortodontik muayenelerin düzenli yaptırılması önemlidir. Kontrol muayeneleri ile tel tedavisinin gerekli olup olmadığı ya da uygulanacak tedavinin yöntemi erken yaşta belirlenir. Gelişimle ilgili problemler erken yaşta tedavi edilirken birçok diş sağlığı uygulamasına 10 – 12 yaş civarından önce başlanmaz. Ancak çarpıklık tedavisi için yaş şartı aranmaz. Estetik ve fonksiyonel kayıp yaşamamak adına mümkün olan en erken yaşlardan itibaren düzenli diş kontrollerini öneriyoruz.
Ortodonti Tedavi Aşaması Rahatsız Geçer Mi?
Tedavinin ilk günlerinde özellikle diş üzerine yapıştırılan braketler sizi rahatsız edebilir. Ancak bu durumun geçici olduğunu belirtmeliyiz. Tedavinin ilk dönemlerinde ağız içinde varlığını hissettiren bu malzemeler, daha sonrasında size herhangi bir sorun oluşturmaz. Elbette braket kullanımı yerine tercih edeceğiniz şeffaf aparey uygulaması ile tedavi sürecini daha konforlu hale getirebilmeniz mümkün.
Ortodonti Tedavisinde Neden Şeffaf Plak Kullanılır?
Şeffaf plaklar, işlevselliğinin yanı sıra estetik görünümü ile uzun süreli ortodonti tedavilerinde sıklıkla tercih edilir. Özellikle erişkin hastaların tercihi olan şeffaf plaklar, ağız içine sağladığı uyum ile günlük yaşamda kişiyi rahatsız etmez. Üstelik takıp çıkarılabilme özelliği sayesinde tedavi sürecinde ağız bakım işlemlerinizi daha konforlu hale getirir. Ancak bazı bozuk yapıda dişlerin tedavisinde, braket uygulamalarının yerini tutmada yetersiz kalabilmektedir.
Ortodonti Tedavilerinin Süresi Ne Kadardır?
Ortodonti tedavilerinin süresi hastaya, uygulanacak yönteme ve sürecin gidişatına göre değişiklik gösterebiliyor. Sadece diş düzensizliklerinin giderilmesinde uygulanan ortodonti tedavilerinde süre 6 – 24 ay arasında değişirken, çene düzensizliklerinin de tedaviye eklenmesi ile bu süre uzayabilmektedir.
Tedavi Süresince Braketlerin Bakımı ve Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?
Braketlerin kullanıldığı diş teli uygulamalarında ağız bakımı oldukça önemlidir. Yenilecek besin ne olursa olsun her yemek sonrası diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Çünkü braket ve teller, besin parçacıklarının kalması ve bakterilerin birikmesi için oldukça müsaittir. Her yemek sonrası diş fırçalama işlemlerinin yanı sıra gece rutininde diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı da önerilmektedir.