Diş Eti Kaşıntısı
Ağız ve diş sağlığı problemleri denildiğinde akıllara genelde çürük dişler, diş dolgusu, kanal tedavisi gibi bilindik işlemler gelebilir. Ancak diş sorunları bunlarla sınırlı olmaz. Özellikle de dişleri, kökleri ve sinirleri tutan diş etleri, ciddi diş problemlerine yol açabilir. Ağız içerisinde kötü kokuya sebebiyet verebilir. Hatta rahatsızlığın ileri boyutlara ulaşmasıyla diş kayıplarına bile neden olabilir. Diş kadar diş etlerine de gereken bakım yapılmadığı takdirde sorunlar iltihaplanma, şişkinlik veya diş eti kaşınması belirtileriyle gösterir.
Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur?
Diş etlerinin kaşınması herkeste aynı sebepten ileri gelmeyebilir. Hormonal olabileceği gibi bakımsızlıktan ileri de gelebilir. Genel olarak diş eti kaşıntısı nedenleri şu başlıklarla açıklanabilir;
- Plak Oluşumu: Dişlerde plak oluşumu hem görünüm için hem de ağız ve diş sağlığı için iyi değildir. Dişlerin et ile temas ettiği noktalarda biriken plaklar, eğer dişten arındırılmazsa zamanla diş etlerine zarar verir.
- Diş Eti İltihabı: Genelde dişlerdeki plak oluşumundan dolayı diş eti iltihaplanması da yaşanabilir. Bu diş eti hastalıklarında en başlangıç rahatsızlığıdır.
- Diş Eti Yaralanmaları: Direkt olarak diş etinde yaşanan yaralanma, travmalar diş etinde kaşınmaya da neden olur.
- Ağız Kuruluğu: Ağız kuruluşu öncelikle ağızda kötü bir kokuya neden olabilir. Ancak bunun daha da ilerisinde Kuruluğu yaratan da yeterli tükürük salgılanmaması, kullanılan ilaçlar olabilir. Neticede oluşan kuruluk ile birlikte diş etlerinde kaşıntı da yaşanacaktır.
- Alerjik Durumlar: Bazı ilaç, yemek, evcil hayvanlar kimilerinde alerjiye neden olabilir. Bahar nezlesi gibi alerjik durumlar sonucunda da diş etinin kaşındığı görülmüştür.
- Ameliyat veya Ağız İçi Cihaz Kullanımı: Ağız içerisinde kullanılan protezler, diş telleri, eğer tam yerleştirilmemiş olurlarsa diş etlerinde kanama, kaşınma yapabilir.
Diş Eti Kaşınması Nasıl Önlenir?
Aynı diş bakımı rutininizde olduğu gibi diş etlerinizde de aynı özeni göstermelisiniz. Yumuşak uçlu diş fırçaları ile diş etlerinizi fırçalayabilirsiniz. Günde 2 kez diş fırçalama ile birlikte mutlaka diş ipi de kullanmalısınız. Diş ipi, fırçanın etki edemediği alanlarda gıda artıklarını, plaklarını temizlemede çok etkilidir. Aynı zamanda ağız gargarası ile de plak oluşumu haliyle dişeti kaşıntısı engellenebilir.
Birçok hasta diş eti kaşıntısına ne iyi gelir noktasında farklı gargara yapma suyu kullanabilir. Ancak burada yarardan çok zarar görmemek adına dikkatli olunmalıdır. Mümkünse diş hekiminize bu konuda danışabilirsiniz.
Asitli, şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durarak da diş eti problemlerini azaltabilirsiniz. Yine de tüm önlemlere rağmen diş etinizde kaşıntılar devam ediyorsa diş hekiminize başvurmalısınız.
Tavsiye : İzmit İmplant
Diş Eti Kaşınmaları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan diş etindeki kaşınma devam ederse, diş eti çekilmesi, kanaması veya iltihaplanmasına da neden olabilir. Diş etlerinde yaşanan çekilme hem ağrı verici bir durumu oluşturur hem de diğerlerinde olduğu gibi diş kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse kanama ve çekilme gibi durumlar kötü bir görünüm de oluşturacaktır.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.