444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür ?

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Ağız ve diş sağlığı, her yaşta önemli bir konudur. Diş sağlığı ve bakımı, sadece ağız sağlığı için önemli olmamakla birlikte vücut sağlığını da doğrudan etkiler. Bu sebeple ağız ve diş sağlığının korunmasına bebeklik döneminden itibaren başlanmalıdır. Bebeklik ve çocukluk döneminde korunması gereken dişler, süt dişleridir. Çocuklarda görülen ilk diş takımı olan süt dişleri, daimi diş gelmeden önce çocuğun yeme, içme ve konuşma gibi temel yaşam fonksiyonlarını yerine getirebilmesine yardımcı olur. Peki süt dişleri ne zaman dökülür?

Süt dişlerinin çıkma ve dökülme zamanları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Birçok kriter dökülme zamanlarında etkili olduğundan net bir zaman ve yaş verilememektedir. Ancak ortalama olarak bakıldığında süt dişleri, 5 yaşından sonra dökülmeye başlar ve dişlerin yenilenme süreci 3 yıl sürer. Yani ilk süt dişinin dökülmesi ile son daimi dişin çıkma süresi toplamda 3 yıldır. 

Süt Dişleri Kaç Tanedir ve Ne Zaman Çıkar?

5 yaşında süt dişi sallanması ile birlikte ebeveynler, süt dişleri 5 yaşında dökülür mü? sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Süt dişlerinin dökülme süresinin yanı sıra cevabı en çok merak edilen bir diğer konu süt dişlerinin ne zaman çıkacağıdır. Her çocukta süt dişi sayısı 20 olup bu dişler üstte 10 altta 10 şeklinde dizilime sahiptir. İlk süt dişinin çıkmaya başlamasıyla birlikte 20 süt dişinin tamamının çıkması ortalama 3 yıl sürmektedir. Buna ek olarak süt dişleri ön kesici, yan kesici, süt azıları ve köpek dişleri olarak ayrılmakta olup her süt dişi farklı dönemde çıkar. Bu kapsamda;

  • Ön kesici dişler: 6 – 10 ay arası
  • Yan kesici dişler: 8 – 16 ay arası
  • Süt dişleri: 13 – 33 ay arası
  • Köpek dişleri: 16 – 23 ay arası

Tavsiye İçerik : Çocuk Diş Bakımı

Süt Dişleri Nasıl Dökülür?

Süt dişleri, vadesini doldurduğunda sallanmaya ve dökülmeye başlar. Bu süreçte minikler ve aileleri için süt dişlerinin nasıl döküleceği merak konusudur. Özellikle süt dişi yutulursa ne olur? gibi araştırma yapan ebeveynler, süt dişlerinin dökülmesi süreci hakkında birçok araştırma yapmaktadır. Bilindiği üzere gelişimini tamamlayan çocuklarda, süt dişleri de gelişimini tamamlar. Bu süreçte alttan gelecek daimi dişler, süt dişlerine baskı yapmaktadır. Bu baskı sonucu süt dişleri gevşemeye, sallanmaya, sonrasında ise doğal süreçte dökülmeye başlar. Süt dişlerinin sallanmaya başlaması ile birlikte aileler, süt dişlerini çekmek için çeşitli aktiviteler tercih etmekte ve endişe duyan, korkan minikler için süreci daha eğlenceli hale getirmektedir.

Çocuklarda Süt Dişleri Nasıl Korunur?

Ek gıdaya başlandığı andan itibaren süt dişlerinin korunmasına önem vermelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olabilmesi için düzenli bakım ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Buna ek olarak süt dişlerinin erkenden dökülmemesi ve kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde sürülebilmesi için çocuklarda süt dişleri korunmalıdır. Süt dişlerinin korunması adına;

  • Süt dişleri ilk çıktığı dönemde ya da henüz çıkmamış olsalar dahi bebeğinizin diş eti bakımına dikkat etmelisiniz. 
  • Emzik ya da biberon gibi ürünleri uzun süre kullanımdan kaçınmalısınız.
  • Tek başına fırçalama alışkanlığı kazanana kadar uygun bebek bakım ürünleri ile bebeğinizin ağız bakımını gerçekleştirmelisiniz. 
  • En önemli koruyucu önlemlerden biri de düzenli olarak diş hekimi kontrolünün yapılmasıdır. 

Detaylı bilgi için >> Süt Dişler Nasıl Korunur

İlk Olarak Hangi Süt Dişleri Dökülür?

Süt dişlerinin çıkma zamanları farklı olduğu gibi dökülme zamanları da birbiri arasında farklılık gösterir. Ancak genel olarak bakıldığında ilk çıkan ön kesici dişler, ilk dökülen süt dişleri oluyor. Süt dişlerin tamamının dökülmesi 12 yaşına kadar uzayacağından süt dişlerinin geç dökülmesi konusunda endişelenecek bir durum yoktur.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!