Komple Ağız ve Diş Bakımı
Diş ve diş eti sağlığınız için en önemli iki destekçiniz diş fırçanız ve diş macununuzdur. Ancak komple ağız ve diş bakımı için yalnızca diş fırçası ve diş macunu yeterli değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlere diş ipi ve gargara suları temas edebilir. Bunları günlük olarak düzenli bir şekilde kullanmayan kişilerin diş hekimi gözüyle bakıldığında komple ağız ve diş bakımlarının yetersiz olduğu söylenebilir. Günlük bakımlar yanında her altı ayda bir rutin diş hekimi kontrolleri de diş sağlığınız açısından önem arz etmektedir.
Diş Tedavilerinde Erken Teşhisin Önemi Nedir?
Erken teşhis dişlerinizin kurtarılmasında büyük rol oynar. Bir diş çürümeye başladığında çürük oldukça küçüktür ve nokta şeklindedir. Çürükler ilk aşamada beyaz renklidir ve çok fark edilmez. Ancak çürük ilerledikçe rengi koyulaşır ve sarı, kahverengi, koyu kahverengi ve siyah gibi renklere döner. Çürük diş, kötü görüntüsü dışında dayanılmaz bir ağrı da yapabilir. Tedavisi de teşhis zamanında çürüğün ilerlemiş olduğu seviyeye bağlı olarak dolgu, kanal tedavisi veya diş çekimi şeklinde uygulanmaktadır. Bu nedenle erken teşhis için altı ayda bir rutin diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması tavsiye edilir.
Diş çürükleri, diş eti iltihabı ve diş taşları dişler üzerinde biriken mikroplar nedeniyle meydana gelmektedir. Ağızdaki bu mikroplar vücudun uzak bölgeleri olan kalp, beyin, böbrek gibi organlara da kan damarları yoluyla ulaşıp hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığında erken teşhis tüm vücut sağlığımız için de çok önemlidir.
Dişimin Çürüdüğünü Nasıl Anlarım?
Başlangıç aşamasındaki diş çürüklerinde dişinizde herhangi bir hassasiyet ya da ağrı hissetmeyebilirsiniz. Çünkü çürük henüz diş minesindedir ve mine dokusu hissizdir. Ağrı hissetmediğiniz için de büyük ihtimalle diş hekimine gitmeyi tercih etmeyebilirsiniz. Ancak diş çürükleri genellikle çok hızlı bir şekilde ilerler. Önceleri aşırı sıcak veya aşırı soğuk içeceklerde hassasiyet hissedilir. Tatlı yiyecekler yendiğinde anlık kısa süreli ağrılar da yaşanabilir. Çoğu zaman da diş kurtarılamayacak seviyeye geldiğinde uzun süreli ağrılar başlar. Bu durumda da artık diş tedavisinin birçok aşaması için geç kalınmış demektir. Bu aşamadan sonra diş hekimi dişinizi ya çekecek veya çok derin bir kanal tedavisi ile kurtarmaya çalışacaktır. Bu şekilde diş kaybını önleyebilmek için dişlerinizin ağrımasını beklemeden altı ayda bir rutin olarak diş hekiminize muayene olmanız tavsiye edilir.
Ağız Diş Sağlığında Düzenli Kontroller Ne Sıklıkla Olmalıdır?
Ağız diş sağlığımız genel sağlığımızla ilgili olarak birçok açıdan çok önemlidir. Bu nedenle bebekler henüz ilk süt dişlerini çıkarmaya başladığı andan itibaren (4-6 aylık iken) dişlerinin bir diş hekimi kontrolünde takip edilmesi gerekir. Çocukluktan itibaren profesyonel ağız ve diş sağlığı desteği alan kişiler ilerleyen yaşlarda birçok açıdan rahat olacaklardır. Rutin diş hekimi kontrollerinin yetişkin şahıslar için altı ayda bir yapılması tavsiye edilir. Çocuklar ve bebeklerde ilk diş kontrolünü müteakip diş hekiminiz tekrar ne zaman kontrole gelmeniz gerektiğini size bildirecektir. Özellikle eğri diş problemleri, çıkmayan çene içinde kalan dişler, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı, yapısal açıdan sorunlu olan ve müdahale edilmesi gereken dişler gibi ancak diş hekimi tarafından tespit edilebilecek sorunların erken teşhis ile çözülmesi yanında doğru diş bakımı için fırçalama yöntemi, fırça ve macun seçimi vb. hususlar da bu muayenelerde ele alınır.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.