İnvisalign Tedavisi
Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyan dişler için son dönemde en sık tercih edilen uygulama invisalign tedavisi olmaktadır. Telsiz diş düzeltme olarak da bilinen bu uygulamada tel yerine şeffaf plaklar kullanılır. Ortodontik tedaviler için geliştirilen invisalign yani telsiz ortodonti ile birçok ufak kapanış sorunları ve basit düzeyde çapraşıklıklar tedavi edilir. İnvisalign tedavisi, standart diş telleri ile aynı amaca hizmet ediyor olsa da telli diş tedavilerine oranla daha konforludur.
Şeffaf Plak Tedavisi (Telsiz Ortodonti) Nedir?
Hastanın ağız ve diş ölçülerine göre dijital ortamda geliştirilen şeffaf plaklar aracılığı ile diş görünüm bozukluklarının tedavi edilmesine şeffaf plak tedavisi yani telsiz ortodonti denilmektedir. İnvisalign nedir? sorusuna, diş dizilimi sorunlarında kullanılan şeffaf plak tedavisi ile braket ve tel kullanılmadan gerçekleştirilen ortodonti işlemleri cevabı verilebilir. Tedavi süresince braket ya da diş teli yerine dijital ortamda geliştirilen ve 3D yazıcılar tarafından üretilen şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Çocuk veya yetişkinler tarafından kullanılabilen bu plakların şeffaf olması estetik açıdan avantaj sunarken takıp çıkarılabilen bir malzeme olması, kullanım kolaylığı sunar.
Invisalign Tedavisi Nasıl Yapılır?
Standart tel tedavisinden farklı bir uygulamaya ve malzemelere ihtiyaç duyulan insivalign tedavisinde uygulama süreci, hastalar tarafından merak edilmektedir. Peki invisalign tedavisi nasıl yapılır? Telsiz diş tedavisi için öncelikle;
- Ağız içi tarama gerçekleştirilir.
- Kapanış ve çiğneme fonksiyonları, diş dizilimleri değerlendirilir.
- Tedavi bitimi görüntüsü ile hasta bilgilendirilir.
- Diğer aşamada röntgen çekilir.
- Ardından veriler doktor tarafından sisteme girilir ve planlamalar yapılır.
- Gerekli veriler doğrultusunda şeffaf plak üretimi gerçekleştirilir.
- Gelen şeffaf plaklar ile birlikte hastanın ağız içerisine ilk uygulaması yapılır.
- Gerekli kontrol ve düzeltmeler gerçekleştirilir.
- Diş plakları hastaya verilir ve kullanımı detaylı şekilde anlatılır.
- Tedavi süresince düzenli aralıklarla kontroller gerçekleştirilir.
Invisalign (Şeffaf Plaklar) Dişleri Nasıl Düzeltir?
Gelişen teknolojiler doğrultusunda ortaya çıkan dental uygulamaların bir örneği Invisalign olup bu uygulama, hafif ve orta düzeyde çapraşık dişleri düzeltmede son derece etkilidir. Şeffaf plakların kullanıldığı bu uygulamada plaklar, seri şeklinde hazırlanmaktadır. İlk plakta istenilen seviyeye gelen dişler, diğer seviye plağın kullanımı ile daha da düzelir. Seri halde bulunan plakların kullanımı ile süreç bu şekilde ilerletilerek diş dizilimi kusursuz hale getirilir.
Invisalign Tedavisinin Özellikleri Nedir?
Ortodontik tedaviler arasında diğerlerinden ayrılan invisalign şeffaf plak tedavisi, birçok önemli ve avantajlı özelliğe sahiptir. İnvisalign tedavisinin özellikleri arasında;
- Diş teli ya da braket kullanılmadan diş çapraşıklıklarını tedavi eder.
- Seviyeli şeffaf plak kullanımı ile konforlu ve etkili biçimde diş düzensizlikleri kontrol altına alınır.
- Takıp çıkarılabilen yapıda olup kullanılan şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılabilmektedir.
- Gençlere ve yetişkinler gibi farklı seviyede hastalar için kullanıma uygundur.
- Ağız içi tarayıcılar ve dijital ortamda yapılan analizler ile tedavi sonucu hakkında hasta bilgilendirilir.
Bunlara ek olarak Invisalign tedavisi fiyat aralığı için ortodonti uzmanı ile görüşebilirsiniz.
Göz atabilirsiniz >> Diş teli öncesi ve sonrası
Invisalign Tedavisinin Avantajları Nedir?
Tel ve braketlerin kullanıldığı standart tel tedavisinin dışında bir diğer seçenek olan invisalign tedavisi, sahip olduğu özellikleri ile birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Peki Invisalign tedavisinin avantajları nedir?;
- Tel ya da braket yerine kullanılan şeffaf plaklar, estetik bir görünüm sunar.
- Takıp çıkarılabilen kullanımı sayesinde özel gün ve organizasyonlarda birkaç saatliğine çıkarabilme avantajı sağlar.
- Tel tedavisine oranla diş temizliği daha kolay gerçekleşebilmektedir.
- Özellikle göz önünde bulunan oyuncu, şarkıcı ve diğer tüm meslek grupları tarafından tercih edilmektedir.
- Uzun aralıklar ve kısa kontrolleri sayesinde diş tedavilerine yeterli vakti bulunmayanlara önemli bir avantaj sunar.
- İnvisalign şeffaf plak fiyatları geniş bir skalaya sahip olup konforlu bir diş tedavisi tercih edenlerin beklentilerini karşılar.
Invisalign Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Son yılların en çok tercih edilen konforlu ve estetik diş tedavilerinden biri olan Invisalign tedavisi için sıkça sorulan sorular;
Invisalign Tedavisi Hangi Yaşlarda Uygulanabilir?
Gençler ve yetişkinler için uygulanabilen invisalign tedavisi, çocuklar içinde tercih edilebilir. Elbette şeffaf plak tedavisi uygulanacak çocukların tüm süt dişlerinin dökülmüş olması ve en azından ikinci büyük azı dişlerinin sürülmüş olması gerekmektedir. Bu da minimum 13 – 14 yaş aralığına tekabül etmektedir.
Invisalign Tedavisi Ağrılı Mıdır?
Diş çapraşıklıklarının düzelebilmesi için dişlerin belli bir seviyede baskıya maruz bırakılarak hareket ettirilmesi gerekir. Bu da plak değişimlerinde düşük bir düzeyde ağrıya sebebiyet verebilir.
Invisalign Tedavisi Konuşmamı Etkiler Mi?
Tüm ortodonti işlemlerinde olduğu gibi invisalign tedavisinde de hastanın belli bir süre alışma süreci olmaktadır. Alışma süreci sonrası hasta, konuşma vb. temel fonksiyonlarında etkilenme yaşamaz ve günlük yaşamında şeffaf plakların varlığını unutabilir.
Şeffaf Plakları Ne Kadar Süre İle Takmam Lazım?
Şeffaf plaklar, takıp çıkarılabilen bir yapıda olsalarda tedavinin etkili bir sonuç verebilmesi için düzenli kullanılması şarttır. Günlük olarak ortalama 20 saat takılması gereken şeffaf plakların, bunun dışında özel durumlarda ve yeme-içme durumlarında birkaç saati aşmayacak şekilde çıkarılabilir.
Invisalign Bakımı Nasıl Yapılır?
Invisalign şeffaf tel tedavisinde kullanılan plakların bakımı son derece kolaydır. Plaklar, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere diş fırçası yardımıyla temizlenmeli ve kullanılmaya devam edilmelidir. Ayrıca yıkama suyu çok sıcak ya da çok soğuk değil ılık düzeyde olmalıdır.
Sigara İçiyorum Şeffaf Plaklarım Sararır Mı?
Tütün ve sigara benzeri maddeler, şeffaf plaklarda sararmaya yol açabiliyor. Ancak tedavi süresince plakların birçok defa değiştirilmesi, plak sararmasını önemli bir sorun haline getirmez.
Invisalign Tedavisinde Kontrol Süreci Nasıldır?
İnvisalign tedavisinde kontroller genellikle ayda bir olarak ya da tedavi sürecine göre 1 – 2 ay arasında planlanmaktadır. Kontrol aralığı her ne olursa olsun şeffaf plakların ise 15 günde bir değiştirilmesi gerekiyor. Bu sebeple ayda bir şeklinde olan kontrollerde diş hekimi hastaya, 15. günde değiştirmesi için ikinci bir plak vermektedir. Invisalign tedavisi ne kadar sürer? sorusuna ise genellikle 7 – 15 ay yanıtı verilebilir.
Invisalign Tedavisini Her Hekim Yapabilir Mi?
Invisalign tedavisi her hekim tarafından gerçekleştirilemez. Invisalign yani şeffaf plak tedavisi mutlaka uzman bir ortodontist tarafından yapılmalıdır.
Bir Şeyler İçerken Şeffaf Plakları Çıkarmak Gerekir Mi?
Herhangi bir yeme içme durumlarında şeffaf plaklar çıkarılmalıdır. Ancak normal sıcaklıklarda ya da soğukluklarda içecekler için şeffaf plakların çıkarılma zorunluluğu bulunmaz.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.