444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Kanal Tedavisi İzmit Kocaeli

Kanal Tedavisi

Endodonti diş pulpasına kadar ilerlemiş problemler neticesinde kök kanalı tedavi uygulamalarını  içeren bir diş hekimliği ana bilim dalıdır.

Kanal tedavisi nedir?

İlerleyen diş çürüğünün dişin pulpa adını verdiğimiz canlı dokusuna inmesine karşılık bu canlı dokunun çıkartılmasına yönelik bir tedavi işlemidir. Kanal tedavisi, lokal anestezi şeklinde yapılan bir işlemdir. Bu yüzden herhangi bir şekilde acı vermez. Kanal tedavisini genel olarak açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz. Pulpa dokusu çıkartılırken öncelikli olarak dişin şekillendirilmesi, yıkanması, kurulanması ve bunun akabinde kök kanallarının dezenfekten bir madde ile temizlendikten sonra kapatılması, doldurulması ve daha sonrasında üzerinin dolgu işlemiyle porselen kaplama ile kapatılması işlemidir. İzmit ‘te kanal tedavisi uygulamalarında ilk adresiniz Donatım Diş Hastanesi olarak hizmetinizdeyiz.

ONLINE RANDEVU

Kanal Tedavisi

Ağız ve diş sağlığı tedavilerinden biri olan kanal tedavisi, yoğun şekilde enfekte olmuş ve çürümüş olan dişi kurtarmak için uygulanır. Hastalar, sahip oldukları önyargı sebebiyle kanal tedavisi yaptırma konusunda endişeli olabiliyor. Ancak günümüzde kullanılan modern teknikler sayesinde diş sorunsuz şekilde kurtarılırken hasta bu süreçte ağrı ve acı hissetmez. Bu sebeple dişinizde hissettiğiniz en ufak bir sorunda dahi diş hekimine başvurmanız erken teşhis ve dişin kurtarılabilmesi adına önemlidir. Diş sorunu ertelendiğinde ya da önemsenmediğinde diş kaybı ve hatta enfeksiyonun diğer dişlere yayılması durumu söz konusu olabilir. Hasta dişi kurtarmak için uygulanan ve endodonti olarak adlandırılan kanal tedavisi, kapsamlı bir işlem olup bu süreç birçok diş malzemesi, alet ve cihaz kullanılmaktadır. 

Kanal Tedavisi Nedir?

Günümüzde çürük ve enfekte dişi kurtarmak adına diş hekimleri tarafından kanal tedavisi uygulanmaktadır. Kanal tedavisi nedir? sorusundan önce diş yapısının bilinmesi önemlidir. Diş, dıştan içe olmak üzere 3 ana tabakadan oluşmaktadır. Mine, dentin ve pulpa olmak üzere sayabileceğimiz bu katmanlardan pulpa, kök kanalı içerisindeki yumuşak dokudur. Kan damarları ve sinirler bakımından zengin bu yumuşak doku enfekte olduğunda hasta şiddetli bir ağrı çekmektedir. Geçmiş dönemde bu hasta dişler çekilirken, günümüzde diş kanal tedavisi ile hasta diş kurtarılmakta ve diş ağrısı ortadan kaldırılmaktadır. Bu kapsamda uygulanan kanal tedavisinin temel prensibi, pulpa tabakasını temizlemek ve oluşan boşluğu yeniden doldurarak dişin işlevsel bir kayıp yaşamasının önüne geçmektir. 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinin süreci, dişin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 1 – 3 seans arası gerçekleştirilen kanal tedavisi sonrası hasta, şikayetlerinden kurtulur. Bir süreç olarak ele alacağımız kanal tedavisi nasıl yapılır? Öncelikle, endodonti uzmanı tarafından teşhis konulur. Bu aşamada röntgen çekilerek detaylı bir analiz gerçekleştirilir. Kök kanallarının detaylı şekilde görüldüğü bu aşamada aynı zamanda diş çevresinde herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına da bakılır. Bu analizler sonucu tedavinin seyri belirlenir ve tedaviye başlanır. Diş kanal tedavi öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Sinirlerin öldüğü durumlarda lokal anesteziye gerek kalmasa da hastanın daha konforlu bir tedavi süreci geçirmesi için anestezi uygulanabilir. Tedaviye başlanırken işlem yapılacak alanı kuru tutmak için rubber dam kullanılır. Ardından diş üzerinde delik açılarak enfeksiyonlu bölgeye ulaşılır. Enfeksiyonlu bölge detaylı şekilde temizlendikten sonra dolgu işlemi için kanal genişletilir. Enfeksiyonun temizleme aşamasında sinirlerinde alınmasıyla hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Temizleme aşamasından sonra gelen dolgu işleminde dişin herhangi bir sızıntı yapmadığından emin olunmalıdır. Bu süreçte diş hekimi tercihe göre kalıcı dolgu için bir hafta bekleyebilir. Aynı gün kapatılmayan dişlere, kalıcı dolgu seansına kadar geçici dolgu işlemi yapılır. 

Kanal Tedavisi (Endodonti) Ne Zaman Gereklidir?

Diş hekimleri, ağız bakımına dikkat etmenizi, düzenli aralıklarla diş kontrollerinizi yaptırmanızı ve en ufak bir şikayette hekime başvurmanızı önermektedir. Ancak yaşadığı ufak problemleri göz ardı eden hastalarda şikayet günden güne büyüyebilir ve tedavi zorlaşabilir. Özellikle çürük oluşumunun gözlendiği durumlarda erken tedavi sağlanmazsa kanal tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Çürüğün geç teşhis edilmesi, enfeksiyonun pulpaya kadar ilerlemesine sebep olabilir. Bu aşamada ise dişi kurtarmanın en etkili yolu kanal tedavi işlemleri olmaktadır. Kocaeli kanal tedavi işlemleri ile DonatımDiş, diş ağrısı şikayetlerinizi ortadan kaldırmak üzere sizlere yardımcı olmaktadır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi, dişin ve enfeksiyonun durumuna göre farklı süreçlerde ilerleyebilir. Kanal tedavisi kaç gün sürer? sorusuna net cevap verilememekle birlikte ortalama 1 – 3 seans arası tedavinin sonuçlandığını ifade edebiliriz. Diş sorunları çoğunlukla tek seansta çözüme kavuşuyor olsa da ikinci bir seans gerekebilir. İlk seansta tamamlanmayan kalıcı dolgu, genellikle ikinci seansta uygulanmaktadır. Buna ek olarak yoğun enfeksiyon durumlarında ya da enfeksiyonun yayılım gösterdiği durumlarda 3. seans gerekebilmektedir. Bu noktada dolgu mu kanal tedavisi mi ya da kanal tedavi süreci hakkında detaylı bilgi için diş hekiminiz ile görüşebilirsiniz. 

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ne kadar acısız ve ağrısız bir işlem olsa da kanal tedavisi sürecinde dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar söz konusudur. Tedavi sürecinde herhangi bir olumsuz durum ve şikayetle karşılaşmamak adına kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

  • İkinci veya üçüncü seanslara sarkan tedavi durumlarında, diğer seansa kadar dişinizi çok fazla kullanmamanız önerilir.
  • Tüm seansların tamamlanması ve tedavinin bitmesi durumunda ilk birkaç saat kesinlikle bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Tedavi sonrası diş fırçalamaya ve ağız bakımına önem vermelisiniz. 
  • Tedavi sonrası diş ipi ve gargara kullanımı tavsiye edilir.
  • Tedavi sonrası ilk 3 – 4 gün normalin dışında sıcak ve soğuk tüketimden kaçınmalısınız.
  • Ayrıca erken teşhis ve kontrol için yılda iki kere diş muayenesi önerilir.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Diş ağrıları, en şiddetli ağrılar kategorisinde yer alabilir. Durum böyle olunca en ufak hassasiyette dahi diş hekiminize başvurmanız önerilir. Özellikle çürük oluşumu gibi durumlarda enfeksiyonun diş köküne ilerlemesi, istenmeyen bir durumdur. Enfeksiyon sinirlere ulaştığında ağrı, hastanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyecektir. Buna rağmen ertelenen, önemsenmeyen ve kanal tedavisinin uygulanmadığı durumlarda ağrı bir süre sonra geçiyor hissi verse de enfeksiyonun yayılım göstermesi riski bulunur. Bu da enfeksiyonun çene kemiğine kadar ulaşarak daha büyük boyutlarda tahribat oluşturmasına sebebiyet verebilir. İzmit kanal tedavi uygulamaları, kanal tedavisi fiyat hakkında detaylı bilgi almak, muayene olarak şikayetinizi en kısa sürede ortadan kaldırmak için DonatımDiş adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir : Randevuya gelmeden bilinmesi gerekenler

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Halk arasında kanal tedavisi işlemlerine karşı oldukça olumsuz bir önyargı bulunmaktadır. Özellikle ağrılı bir işlem olarak görülmesi, bu önyargıların başlıca sebebidir. Ancak kanal tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Aksine, çürüğe ve enfeksiyona bağlı olarak gelişen diş ağrısını en kısa sürede ortadan kaldırır. Tedavinin başında gerçekleştirilen lokal anestezi ve tedavi sürecinde pulpanın temizlenmesiyle alınan sinirler, ağrının hissedilmemesini sağlar. 

Kanal Tedavisi Dişi Öldürür Mü?

Kanal tedavisi yaptıranlar ve kanal tedavisi yaptırmayı düşünenlerin en sık sorduğu sorulardan biri de kanal tedavisi dişi öldürür mü? olmaktadır. Öncelikle, kanal tedavisinin dişi öldürdüğü algısının doğru olmadığını belirtmeliyiz. Enfeksiyonun alınması amacıyla pulpanın temizlenmesi ve canlı dokunun alınmasıyla diş sıcak ve soğuğa karşı hissiz hale gelir. Ancak diş, işlevini yerine getirmeye devam ettiğinden dişin öldüğü düşüncesi doğru değildir.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!