444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07

Diş Operasyonu Sonrası Bakım ve Beslenme Önerileri

Diş operasyonu sonrasında dikkat etmeniz gereken bakım ritüelleri ve en doğru beslenme önerilerini sizin için derledik.

Diş bakımı ve düzenli olarak doktor kontrolü olduğu kadar yapılan operasyonlar sonrasında bakım ve beslenme konusu da oldukça önemlidir. Diş operasyonları kimileri için hafif bir operasyon olsa da 20’lik diş çekimi gibi zor operasyonlar kimileri için sancılı geçebiliyor. Diş operasyonları sonrasında kişiler özellikle diş temizliğine daha fazla önem vermelidir. Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz.

Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır. Gazlı, sıcak içecek veya alkol ile kafein içeren içecekler bu dönemde tüketilmemelidir. Pipet de kullanılmamalıdır. Diş operasyonu sonrasında yaralı bölgenin durumuna göre bir süre sonra yarı katı gıdalara geçiş yapılmalıdır.

Ağır cerrahi diş operasyonları sonrasında ise dikkat edilmesi gerekenler şunlar;

  • Diş operasyonu sonrasında doktorunuzun önerdiği şekilde işlem bölgesine gazlı bez tamponunuzu belirlenen aralıkla yapın.
  • İşlem bölgesini operasyon sonrasındaki ilk 24 saat boyunca kurcalamayın. Ağız çalkalama gibi uygulamalar yarayı etkileyebilir.
  • Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları belirlenen saatlerde almaya özen gösterin.
  • Ağır cerrahi diş operasyonu sonrasında yüzde şişlik oluşabilir. Bu yüzden diş operasyonu sonrasındaki ilk 36 saat boyunca belirli aralıklar yüzünüze buz pedleri uygulayabilirsiniz.
  • İlk 1-2 gün sert gıdalar uzak durmalısınız. Bu süre içerisinde sıvı ve yumuşak gıdaları tüketin.
  • İlk günlerde sıcak yemek, alkollü ve gazlı yiyecek içecek tüketimi de yapmayın.

DİŞ OPERASYONU SONRASI YENİLEBİLECEKLER

ELMA PÜRESİ


6 elmayı dörder eşit parçaya bölün. Tencereye 4 bardak su doldurun. Elmaları buharda pişirme sepetinin içine koyarak sepeti tencerenin kenarına yerleştirin. Yüksek ateşte kaynattıktan sonra elmaların yumuşaması için 10 dakika kadar buharda pişmesini de bekleyin.

Ocağın altını kapattıktan sonra sepeti tencereden kaldırın, elmaların soğumasını bekleyin. Ardından ise elmaların kabuklarını soyun, elmaları blender veya mutfak robotuyla püre haline getirin. İsterseniz üzerine biraz tarçın dökerek de tüketebilirsiniz.

diş operasyonu sonrasında yenilecekler

PATATES PÜRESİ


6 adet orta boy patatesi yıkayarak, haşlayın. Ardından patatesleri sıcakken soyup püre makinesinden geçirin ya da rendeleyin. 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 bardak süt ve bir tutam tuzu ekleyerek patatesleri, yağ erinceye kadar karıştırın. 

YOĞURTLU ŞEFTALİ PÜRESİ


1 adet şeftali kabuklarını soyun. Eşit dilimlere böldükten sonra 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı toz bademini ekleyerek iyice karıştırın püre haline getirin.

MUZ, ŞEFTALİ VE İNCİR PÜRESİ


1 adet şeftali, 1 adet muz ve 1 adet inciri ilk önce yıkayın. Şeftalinin kabuğunu çıkartın. Kabukları da soyduktan sonra her bir meyveyi küp küp doğrayın. Meyveleri bir kapta meyve ezeceğiyle ezip karıştırın.

 

KABAK PÜRESİ


1 adet kabak, 1 su bardağı semiz otu, 3 yemek kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı malzemelerini hazırlayın. Kabakları ve semizotunu sirkeli suda beklettikten sonra suda yıkayın. Semiz otlarını iyice doğrayın, yaprakları koparın.

Kabakları da küp küp doğradıktan sonra pirinci bol su ile yıkayın ve süzün. Pirinci, tencereye 1 su bardağı su ile kaynatın. Bundan sonra kısık ateşte  10 dakika kadar pişirmeye bırakın. Ardından kabak, semiz otunu ekleyin. 10 dakika daha pişirdikten sonra zeytinyağını ekledikten sonra tencereyi ateşten alın. Kapağını kapatıp bir süre kapalı olarak dinlendirin. Son olarak tüm malzemeleri havan yardımında püre haline getirene kadar ezin.

BULGURLU SEBZELİ PÜRE


3 yemek kaşığı ince bulgur, 1 adet kabak, 1 adet havuç, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı malzemelerini öncesinde hazırlayın. Kabak ve havuçların iyice yıkayın, ardından kabuklarını soyarak küp küp doğrayın.

Tencereye zeytinyağını ekledikten sonra bulguru ilave edelim. 2 dakika kadar karıştırın. Ardından sebzeleri de ekleyin. 5 dakika kadar soteleyin.
1,5 kaynar suyu malzemelere ekleyerek 15 dakika pişirin.
Tencere kapağını açarak tekrar malzemeleri iyice karıştırın ve 10 dakika daha pişmeye bırakın.
Tencereyi ateşten aldıktan sonra sebzeleri püre haline gelinceye kadar iyice ezin.

BALKABAĞI VE HAVUÇ PÜRESİ


100 gram havucu sirkeli suda 7-8 dakika kadar bekletin. Ardından suda iyice yıkayıp, kabuklarını soyun.

Havuçları ve 50 gram balkabağını küp küp doğrayarak 1 su bardağı suyla birlikte buhar tenceresine koyun, 15 dakika pişirin.
(Dileğe göre malzemeleri suda da pişirebilirsiniz) Pişirme işlemi sonrasında sebze suyunu ayrı bir kaba alın. Ayrı bir kaba aldığını sebzeleri iyice ezin. Sebze suyunu da ekleyerek dilediğiniz kıvama getirinceye kadar ezmeye devam edin.

*Püreleri, diş operasyonu sonrasındaki 2 gün boyunca tüketebilirsiniz. Operasyon sonrasındaki 36 saat sıcak yiyecek ve içecek tüketmeyin.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.