444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Dentofobi

Diş Hekimi Fobisi (Dentofobi) Nedir ?

Ağız ve diş sağlığı konusunda kontrol ya da tedavi amaçlı olmak üzere diş hekimi ziyaretleri yapılmaktadır. Ancak bu ziyaretler kimi zaman bazı hastalarda beklenenin üzerinde endişe uyandırabilir. Bu endişe durumu olan dentofobi yani bilinen adıyla diş hekimi fobisi, günümüzde birçok hastada karşımıza çıkan bir durumdur. Peki dentofobi nedir?

Temel tanımıyla diş doktoru korkusu olan dentofobi, kişinin diş muayenelerinden ve çeşitli diş tedavilerinden korkma ve kaçınma durumunu ifade eder. Büyük ya da küçük her yaştan kişide görülebilen bir durum olmakla birlikte diş hekimi korkusu hafif ya da şiddetli de olabilmektedir. Kişi, yaşadığı kaygı durumu sebebiyle tüm diş tedavilerini aksatabilmekte ve daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Diş Hekimi Fobisi Neden Oluşur?

Diş hekimi korkusu çok çeşitli sebeplerle oluşabiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında ve dentofobik hastalar incelendiğinde büyük bir bölümünün daha önceki dönemlerde travma yaratacak bir durumla karşılaştığı görülür. Aynı durumla karşılaşma ihtimali kişide korkuya, daha ileriki seviyelerde ise dental fobiye kapı aralamaktadır. Bunun dışında diş hekimi fobisi oluşmasına sebep olan durumlar arasında;

  • Çocukluk döneminde çocuğu diş hekimi ile korkutmak,
  • Diş tedavilerinden şiddetli ağrı duyma endişesi,
  • Önceki tedavilerde karşılaşılan olumsuz tecrübeler,
  • Dolgu makinelerinin ya da çeşitli diş malzemelerinin çıkardığı sesler,
  • İğne korkusu da dental fobi sebepleri arasında sayılabilir.

Dentofobikler Ne Yapar?

Yaşanan diş hekimi korkusu, çeşitli belirtilerle hastalarda kendini gösterir. Yüksek seviyede kaygı durumu oluşturan bu korku ile birlikte hastalar, yaşadıkları diş problemlerini göz ardı etmekte ve ertelemektedir. Bu kişiler herhangi bir sebeple diş muayenehanelerinde bulunurken huzursuzluk duyarlar. 

Buna ek olarak dişçi koltuğuna oturmaktan son derece çekinirler. Korkuya bağlı olarak kişide stres giderek artmakta ve tedavi süreci son derece sıkıntılı bir duruma düşmektedir. Tedavi edilmediği takdirde yaşanan diş problemleri hastanın daha büyük sorunlarla karşılaşmasına sebep olabilmektedir.

Dikkatinizi çekebilir >> Diş Lezyonu Nedir ?

Dentofobi ( Diş Hekimi Korkusu ) Nasıl Tedavi Edilir?

Kişide psikolojik sorunlar oluşturan bu korku, tedavi edilebilmektedir. Bu sayede kişi, tedavi süreci sonrasında dişçi korkusunu yenebilmekte ve tedavilerini sorunsuz şekilde gerçekleştirebilmektedir. Peki dentofobi (diş hekimi korkusu) nasıl tedavi edilir? ya da diş hekimi fobisiyle nasıl başa çıkılır?;

  • Tüm fobilerde olduğu gibi diş hekimi korkusunda da önemli olan kişinin kendini güvende hissetmesi ve korkunun üzerine gidebilmesidir. Bu amaçla size güven veren bir diş hekiminden yardım almanız önemlidir.
  • Korkunun sebebini anlamaya çalışmak, tedavi için önemli bir adımdır.
  • Çeşitli anestezik uygulamalar ile acı ve ağrının ortadan kaldırılması kişiyi rahatlatabilir.
  • Bunlara ek olarak birtakım teknikler ile kişi korkusunu yenebilir. Bu teknikler arasında; nefes ve rahatlama egzersizleri, müzik dinlemek, dizi ya da filmlerin yayınlandığı bir ekrana odaklanmak, diş hekimi ile sürekli diyalog halinde kalmak sizi rahatlatabilir.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!