444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Diş Lezyonu Nedir ?

Diş Lezyonu Nedir ? Neden Oluşur?

Diş sağlığı alanında günümüzde de çok sık karşılaşılan bir durum da, diş lezyonu. Diş kökünde, altında ortaya çıkan kistler, diş lezyonu nedir için verilebilecek en sade cevap olabilir. Diş kültüründe oluşan kesecikler ve bunların içinde de diş sağlığını tehdit eden mikroplar olarak da bilinirler. Bu durum kişilerin günlük yaşantısını etkileyebilecek kadar büyük bir etkiye sahiptir. Diş kökünde oluşan bu kistler, genelde diş etinde yaşanan iltihaplanmalar sonrasında ortaya çıkar.

Dişte Lezyonlar Neden Oluşur?

Genel olarak diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları sonrasında lezyonların oluştuğu bilinir. Bir diğer nedeni de diş sıkması ya da diş gıcırdatması olarak bilinir. Bunu kişiler genellik uyurken istek dışı bir şekilde yaparlar. Ancak sonucunda çene, diş yapısına kadar etki edebilir. Hatta diş gıcırdatmasının sonucunda dişte iltihaplanma da olur. Bütün bunlar lezyon oluşumuna sebep olabilir. 20’lik dişlerin gömülü olarak kalması da lezyonların oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden 20’lik dişlerin yarattığı en ufak ağrıda bile diş hekimine muayene olarak lezyon oluşumunu önleyebilirsiniz.  

Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?

Diş lezyonu nedir nasıl oluşur kısmında da belirtildiği gibi birbirinden farklı sorunlar dişlerde lezyona neden olabiliyor. Bunlara ek olarak kişinin yaşamış olduğu travmatik durumlar da eklenebilir. Oluşum kısmında ise üç farklı aşama gösterilebilir. Kanallar, diş eti veya dolaşım sistemi aracılığıyla lezyon oluşabilir.

Kanallar aracılığıyla dediğimizde diş çürüklerini örnek verebiliriz. Çürükler ilk olarak dişin en üst tabakası olan mine tabakasında kendini gösterir. Tedavi yapılmadığı takdirde daha da ileri giderek çürümeye geçebilir. Bu aşamada da dişin dent tabakası ile birlikte pulpa kısmına kadar sorunlar inmiş olur. Köklerdeki sinirler ile teması halinde ise kanal oluşumlarında lezyonlar oluşacaktır. Diş altında lezyon olarak bilinir ve kişiler oldukça ağrı duyabilirler.

Diş etinde lezyon da yeteri kadar diş bakımının yapılmadığı durumlarda yaşanabilir. Bakteriler diş etlerine etki ettiği takdirde diş eti iltihaplanması, çürümesi gibi durumlar yaşanır ve lezyonların oluşmasına neden olur. Dolaşım aracılığıyla da diş eti kanaması yaşanırsa burada tutunan bakteriler farklı bölgelere ulaşarak lezyonlar oluşturabilir.

Bilginiz olsun >> 20lik diş ağrısına ne iyi gelir

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

Ayrı veya sadece bu duruma özgü belirti olmadığını söyleyebiliriz. Genelde ağrı belirtisi yaşanabilir. Ancak bu birçok diş probleminde kendini gösteren belirtidir. Ağrı oranı herkeste farklı olabilir. diş lezyonu belirtileri olarak da;

  • Soğuk ve sıcak içecek tüketimlerinde hassasiyet,
  • Diş etlerinde şişkinlik,
  • Ağrı veya basınç tarzı şikayetler söylenebilir.

Lezyonun kesin olarak tespit edilebilmesi için bu tarz şikayetlerde direkt olarak diş muayenesi yaptırmak önemlidir. Görüntüleme cihazları ile lezyonlar nerede oluşmuş ve nasıl bir tedavi yolu izlenecek belirlenebilir.

Dişte Lezyon Ağrı Yapar Mı?

Sebep olan diş problemlerine bakıldığında birçoğu dişte ağrı ve basınç ile kendini gösterir. Çoğu kişi de diş ağrısı şikayetiyle diş hekimi muayenesine gittiğinde dişte lezyon olduğunu öğrenir. Hekimler, bu tarz şikayetlerde mutlaka bir görüntüleme ister. Bunun sonucunda da ağrıya neden olan diş çürüğü ve daha ileri boyutta lezyonlar belirlenebilir. Her ağrı lezyon olamayacağı için en ufak bir diş ağrısı ve hassasiyette muayene olmak çürük ve iltihaplanma gibi durumların lezyona evrilmesinin önüne geçebilir.

Bilginiz Olsun >> Diş Eti Şişmesi

Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Lezyon denildiğinde çoğu kişi için kanser çağrışımı yapabilir. Ancak dişlerde yaşanan lezyon bunu yüzde yüz bunu ifade etmez. Öncelikle buna neden olan sorunlar saptanırsa lezyonun boyutu da anlaşılabilir. Çürük, iltihaplanma veya diş gıcırdatmanın lezyonun en önemli nedenlerinden olduğunu hatırlayacak olursak, “diş lezyonu nasıl geçer” sorusuna da daha iyi bir açıklama yapılabilir. Tanı konulduğu takdirde en doğru diş lezyonu tedavisi uygulanır. Eğer neden olan diş çürüğü ise bu dişin çekilmesi, dolgu ile kurtarılması sağlanırsa bölgedeki bakteriler de yok edilmiş olur. Böylelikle lezyonların belirli bir süre sonra da artık belirlenen bölgede olmadığı saptanır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!