Diş Eti Şişmesi
Diş etleri, ağız ve diş sağlığında çok önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte ve dişleri sıkıca saracak sertliktedir. Bununla beraber sorunlu diş etleri koyu kırmızı renge döner, iltihap ve şişliklerle yumuşarlar. Diş eti şişmesi de diş etlerinde oluşan sorunların belirtisidir. Şişmiş diş eti ağız hareketlerinde, yeme içme esnasında oldukça rahatsız edici olabilir.
Diş eti şişmesi neden olur?
Diş eti şişmesinin en temel nedeni ağız hijyeninin yetersizliğidir. Ancak düzenli fırçalama, gargara ve dil temizliğine rağmen diş etiniz şişiyorsa, bu durumuna farklı bir hastalık da neden oluyor olabilir. Ağız hijyeninin tam sağlanamadığı durumlarda dişlerimiz üzerinde biriken yemek artıkları, tükürük ve ağız içi asidik ortam nedeniyle zaman içinde sertleşir ve bakteri plağına dönüşür. Bakteri plakları da temizlenmediği takdirde diş taşı olarak diş eti içlerine nüfuz eder ve diş eti iltihabına neden olur. İltihaplanmış diş etleri de koyu kırmızı renge bürünür ve zaman zaman şişerler. Diş etleri ayrıca yetersiz beslenme nedeni ile de şişebilir. Yeterli seviyede B ve özellikle C vitaminleri alınmadığı takdirde diş eti hastalıkları ve diş etlerinde şişme yaşanabilir. Bunlardan başka, virüs, mikrop, bakteri ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar da diş eti şişmesinin nedeni olabilir.
Diş eti şişmesi nasıl geçer?
Diş eti şişmesi normalde doğru ağız temizliği ve uygun gıda tüketimi ile birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Bu süre zarfında ağız gargaraları, diş etine iyi gelecek, yeşil çay, ada çayı, aloe vera ve sarımsak gibi doğal ürünlerin tüketimi tavsiye edilir. Ancak şişkinliğin bir haftadan daha fazla sürmesi veya aşırı büyük olup kişinin yaşamını anormal etkilemesi halinde diş hekimine başvurulması gerekir. Böyle bir durumda ağız içi muayenesi yanında varsa şişkinliğin altında yatan başka nedenler de tespit edilmesi için farklı tetkikler yapılması gerekebilir.
20’lik diş eti şişmesi nedir?
Yirmi yaş dişleri, diğer dişlere nazaran temizliği daha zor olduğu için bakteri plağı ve diş taşına karşı daha hassastırlar. O nedenle de diş etleri iltihabı ile beraber şişme yaşanabilir. Gömülü veya yeni çıkmaya çalışan yirmi yaş dişleri de ağız içinde kendilerine yeterli yer bulamadıkları zaman diş eti içinde yanlış büyüme ile kısmen, açılı veya yanlara doğru ortaya çıkabilir. Bu durum da diş etlerinde şişmeye neden olabilir. Ayrıca böyle yarım çıkmış bir diş etrafında daha çok bakteri birikimi için ideal bir ortam oluşacağından enfeksiyon nedeni ile şişme riski daha yüksektir.
Çocuklarda diş eti şişmesi nasıl geçer?
Çocuklarda süt dişlerinin gelmeye başlaması ile beraber, diş etleri içlerindeki sıvı birikimi nedeni ile şişmeye karşı hassaslaşır. Bu doğal durum birçok çocukta görülür. Ancak yetişkinlerde olduğu gibi ağız içi temizliği iyi olmayan ve asitli, bol şekerli gibi zararlı gıdalar tüketen çocuklarda da iltihaba veya çürümeye dayalı diş eti şişmesi görülebilir. Diş eti şişmesi başka hastalıkların da belirtisi olabileceğinden ilk tespit edildiğinde bir diş hekimine muayene olunması tavsiye edilir.
Süt dişlerinin gelmesinden itibaren ağız ve diş temizliği ebeveyn yardımı ile uygun parmak diş fırçaları, diş temizleme mendilleri ve 0-3 yaş için güvenle kullanılabilecek bitkisel diş macunları kullanılarak yapılabilir. Daha büyük yaşlarda çocukların kendi kendine diş fırçalamasına izin vererek alışkanlık kazanmalarını sağlamak tavsiye edilir. Bununla beraber çocuğunuzun dişlerini doğru fırçaladığından emin olmak için diş fırçalama esnasında sıklıkla kontrol etmeniz tavsiye edilir. Bunlara ilaveten çocuğunuzun bol C vitamini tüketmesi ve zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.