20 lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağız içerisinde en son çıkan azı dişleri 20lik diş olarak tanımlanır. Genellikle 17 – 21 yaş aralığında çıktığından 20lik diş ya da halk arasında 20 yaş dişi olarak da bilinir. Gelişimini tamamladıktan sonra çıkmaya başlayan bu dişler, çene yapısı dar olan kişilerde çeşitli problemlere yol açabilir. Kimi 20lik dişler gömülü kalarak çıkmazken kimi dişler gömülü kaldığı yerde yamulabilir ve diş köklerini zorlayabilir. Gömülü dişlerin sağlıklı şekilde çıkmaması 20’lik diş ağrısına sebep olur ve bu ağrıyı yaşayanlar için süreç oldukça zorlayıcı geçer. Peki 20lik diş ağrısına ne iyi gelir? 20 yaş dişi ağrısı nasıl geçer?
20lik dişlerini sorunsuz olarak çıkaran kişilerde dahi ağrı yaşanması muhtemeldir. Halk arasında en sancılı ağrılardan biri olarak bilinen 20lik dişlerin ağrısında ilk yapmanız gereken bir diş hekimine başvurmaktır. Herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaması ve diğer dişlere zarar vermemesi adına 20lik dişlerin çekilme ihtimali bulunabilir. Ancak bu süre zarfında ağrıyı minimum düzeyde tutmanız için ağız bakımına ekstra önem vererek ve soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Diş hekimine başvurmadan evde herhangi başka bir uygulama gerçekleştirmemeye özen göstermeli aşırı ilaç kullanımından kaçınmalısınız.
20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Ağız içerisinde toplamda 4 adet bulunan ve nadir olarak sağlıklı şekilde çıkan 20lik dişler, çıktığı süreçte ya da çıkmakta zorlandığı durumlarda kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Oldukça ağrılı geçtiği bilinen 20’lik diş iltihabı belirtileri arasında;
- 20lik yaş dişi ağrısını diğerlerinden ayıran en önemli nokta, ağrının diş köklerinde yoğunlaşmasıdır.
- Çürük ağrısına benzer bir sancı oluşturmakta olup eğer dişlerinizde çürük yoksa 20lik diş ağrısı olarak düşünülebilir.
- Bazı yirmilik dişler diş eti üzerinde patlama yapabilir. Diş eti üzerinde hissedilen sivrilik, ağrının 20lik dişlerden kaynaklı olduğunu gösterebilir.
- Diş dibinde, diş eti içerisinde ya da çene kemiğinde hissedilen zonklamalar 20lik diş ağrısı belirtileri arasında sayılabilir.
Tavsiye Klinik: Kocaeli Diş Kliniği
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Akıl dişi olarak da bilinen yirmilik dişler denildiğinde akla gelen ilk konu yarattığı ağrı olmaktadır. Birçok kişi de 20lik dişler gömülü olarak kalırken yine birçok kişide sancılı bir ağrı yaşatır. Bu ağrıyı yaşayan birçok kişi ise 20lik diş ağrısı nasıl geçer? yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir? gibi araştırmalara yönelmektedir. En kısa sürede doktora gidilmesi zorunlu olup bu süreye kadar 20lik diş ağrısına ne iyi gelir evde çözüm arayanlar için;
- Yoğun bir ağrı hissedilse dahi diş fırçalamayı ihmal etmemeli, ağız bakımına gereken önemi göstermeli, ağız içini yemek kalıntılarından arındırmalısınız.
- Buz kompresi uygulamak hem ağrıyı rahatlatır hem de ağrıdan kaynaklı olan şişliği azaltmada etkili olur.
- Yüksek yastıkta uyumak, diş ağrısının baş ve kulağa vurduğu süreçte ağrıyı bir miktar rahatlatabilir.
- Antibakteriyel bir besin olan sarımsak, diş ağrısına iyi gelmesi ile bilinir.
- Karanfilin diş üzerinde yumuşayana kadar bekletilmesi de diş ağrısını hafifleten bir uygulama olacaktır.
Tavsiye >> Diş Eti İltihabı
20 Yaş Diş Ağrısında Asla Yapılmaması Gerekenler
Şiddetli bir yirmilik diş ağrısı çeken hastaların merak ettiği ilk konu 20lik diş ağrısı kaç gün sürer? olmaktadır. Yaşanılan yoğun ağrı hastaları ilaç kullanmaya ve ağrıya çare olabilecek her uygulamayı yapmaya yöneltiyor olsa da bu süreçte belli başlı uygulamalardan kaçınmak gerekiyor. 20 yaş diş ağrısında asla yapılmaması gerekenler;
- Ağrıyan diş bölgesine ve o bölgedeki dokuya tuz basmak, doğru bilinen bir yanlıştır. Herhangi bir diş ağrısında dokuya kesinlikle tuz basılmamalıdır.
- Aşırı ilaç kullanımı ağrıyı istenilen düzeyde hafifletmeyeceği gibi karaciğer ve böbrek rahatsızlığına yol açabilir.
- 20lik diş ağrısında yapılan bir başka hata ise bilinçsiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanımıdır. Yaşanılan en ufak bir diş ağrısında dahi öncelikli olarak diş hekimine başvurmalı, diş hekiminin önerisi olmayan ilaçları kullanmamalısınız.
20’lik Dişin Alınmasına Yol Açacak Durumlar Nelerdir?
Yirmilik dişler, her insanda aynı sorunu oluşturmayabilir. Bazı durumlarda 20lik dişler ağrı oluşturmadan gömülü olarak diş eti içerisinde saklanabilir. Ancak ağrı ve sancı şikayeti ile kendini gösteren yirmilik diş sorunlarında daha farklı problemlerle karşılaşmak mümkün. Bu gibi durumlarda ağrı ve sancıyı ortadan kaldırmak için 20’lik dişin alınması gerekebiliyor. 20’lik dişin alınmasına yol açacak durumlar;
- Çıkamayan yirmilik dişlerin diş etlerini ve çene kemiğini zorlaması durumunda,
- Diş etlerinde enfeksiyon ve apse oluşturuyorsa,
- 20lik diş sebebiyle doku içerisinde tümör ya da kist oluşum riski varsa,
- Ağız içerisindeki diğer dişlerin sağlığını ve dizilimini olumsuz etkiliyorsa 20lik dişlerin alınması gerekmektedir.
Tavsiye : Kocaeli İmplant
Sağlıklı Yirmi Yaş Dişi Bakımı Nasıl Yapılır?
Önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan 20’lik diş iltihabı boğaz ağrısı gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebiliyor. Ya da diş ağrısı kulak, çene ve baş kısmının belli bölgelerine vurabiliyor. Ancak 20lik yaş dişi herkeste aynı sorunu yaratmıyor. Sağlıklı bir süreç içerisinde yirmilik dişlerinizin çıkma ihtimali de söz konusudur. Çiğneme gibi fonksiyonlara önemli etkiler sağlayan 20lik dişlerin günde 3 kez fırçalanması ve çeşitli ağız bakım ürünleri ile desteklenmesi gerekir. Bu sayede ömür boyu sağlıklı azı dişlerine sahip olabilirsiniz.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.