Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
Restoratif Diş Tedavisi; diş sert dokularını ilgilendiren hastalıkları önleyen, çeşitli etkenler sonucu ile meydana gelmiş olan madde kayıplarını onaran ve hastanın mevcut estetik problemlerini diş şekillerinin ve renklerinin değiştirilmesiyle gideren ve hastanın estetik açıdan güzel ve doğal gülümsemeye sahip olabilmesi için yapılan bir tedavi türüdür.
Restoratif diş tedavisi kapsamında; çürük, travma veya geçimsel bozukluklar nedeniyle hasar görmüş dişler tedavi edilir, bunun yanında gerekli olması halinde diestema denilen diş arası boşluklar kapatılır ve diş beyazlatma işlemleri yapılır.
EN SIK UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Restoratif diş tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır; ışıklı beyaz dolgular, porselen dolgular (inley-onley), fiber uygulamalar, beyazlatma yöntemleri (Bleaching), hassasiyet gidericiler, lazer teknolojisi ve lamina uygulamaları (CAD-CAM).
İnley – Onley Porselen Dolgular: Dolguyu destekleyebilecek yeterli miktarda diş yapısı bulunmadığı hallerde ve diş kuron ile kaplanacak kadar zarar görmemiş ise inley ve onley dolgular tercih edilir. İnleyler dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan ve tüberkül denilen tepecikler arasında uygulanırken, onleyler ise bir veya daha fazla tüberkülü örtecek şekilde yapılmaktadır.
Kompozit Dolgu: Diş rengi ile uyumlu olan dolgulardır. Ön dişlerde olduğu gibi arka bölge dişlerde de güvenlikle uygulanabilir. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirmek için de kullanılabilmektedir.
Diş Beyazlatma: Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine göre iki farklı türe ayrılır; Power Bleaching yani Ofis Tipi Beyatlama; beyazlatıcı jel ve ışık ile diş rengini kısa sürede 3-4 ton açabilen en hızlı ve güvenilir beyazlatma sistemidir.
Home Bleaching yani Ev Tipi Diş Beyazlatma; ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).
Lamine Diş Kaplama: Lamine Diş Kaplama, dişlerdeki deforme olma ve kırılma gibi durumlara özel olarak hazırlanan, estetik görünme kaygılarını ortadan kaldıran ve dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan porselen diş kaplamalarıdır.
Kişinin dişleri üzerinde hiçbir aşındırma yapılmaksızın uygulanan lamine diş kaplama, üst düzey hassasiyet ve uyum yakalanmasını sağlarken ince, yarı geçirgen bir tabakadır. İnce yapıya sahip olan lamine diş kaplamalar oldukça dayanıklı ve kolay kolay kırılmayacak düzeydedirler.
KİMLERE UYGULANIR?
Restoratif diş tedavisi; estetik olarak gülümsemesinden memnun olmayanlara, ağız ve çene yapısında deformite olanlara, kaza neticesinde yaralanmayla deformasyon oluşan kişilere, diş etlerinde sorun yaşayanlara, dişlerinde kalıcı leke sorunu bulunanlara, geriatri ve onkoloji hastalarının tedavilerinde bu yöntem uygulanabilmektedir.
TEDAVİNİN AVANTAJLARI
Restoratif diş tedavilerinin hastaya sağladığı pek çok avantajların başında, daha ciddi boyutlara oluşabilecek diş problemlerinin önüne geçebilmesi gelmektedir. Ağız içi boşlukları doldurmak ve istenmeyen çürüklerin oluşmasını engellemek açısından da restoratif diş tedavileri büyük avantaj sağlamaktadır.
Gelişen teknoloji ve yeni üretilen materyaller sayesinde Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin uzman diş hekimleri, restoratif diş tedavisi ile sağlam diş dokularına hiç zarar vermeden, küçük operasyonlar yaparak doğal görünümlü dişlere kavuşmanızı sağlamaktadır.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.