444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Kocaeli Pedodonti Diş Hastanesi

Pedodonti

Pedodonti 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını koruyan ve oluşan hastalıkları tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Çocuk hastalarda başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması sağlanır.

Pedodonti Çocuk Diş

Pedodonti

Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde çocuklar için özel bir alan bulunmaktadır. Pedodonti çocuk diş uygulamaları ile çocukların, bebeklik döneminde ve ilk dişleri çıktıktan sonra herhangi bir ağız ve diş sorunu yaşamaması adına önleyici ve tedavi edici uygulamalar gerçekleştirilir. Çocuk diş hekimi olarak bilinen pedodontistler, bu alanda tedavilerini sürdürürken aynı zamanda çocukların diş hekimi korkusu yaşamaması adına onlarla keyifli bir şekilde ilgilenmelidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de “Nasıl olsa değişecek!” düşüncesiyle süt dişlerinin tedavisinin geciktirilmemesidir. Beslenmede büyük önemi olan süt dişlerinin tedavi edilmemesi halinde çocuklar rahat yemek yiyemedikleri için gelişimleri de olumsuz etkilenir. Bu sebeple özellikle çocukluk döneminde 6 ayda bir pedodonti randevusu alınmalı ve düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır. Kocaeli pedodonti alanında hizmet veren DonatımDiş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile bebeklik ve çocukluk döneminde, ağız ve diş sağlığı gelişimi kontrol altında tutulabilir. 

Pedodonti Nedir?

Ağız ve diş tedavilerinde çocuklar için ayrı bir alan bulunmaktadır. Pedodonti olarak adlandırılan bu alan, çocuklara özel olmakla birlikte tedavi süreci oldukça önemlidir. Peki pedodonti ne demek? Pedodonti nedir? Latince çocuk dişleri anlamına gelen pedodonti, ortalama 0 – 13 yaş aralığındaki çocukların sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olması amacıyla uygulanan tedavileri kapsar. Süt dişlerinin tamamının dökülerek yerine kalıcı dişlerin çıktığı bu döneme kadar olan süreçte pedodontistler, süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin korunması ya da tedavisi ile ilgilenmektedir.

Pedodonti Doktorlarımız

mkd-team-image

ONLINE RANDEVU

Pedodontistler neler yapar?

Katı gıdaya geçiş dönemi ile birlikte bebekler için ağız ve diş sağlığı daha da önem kazanır. Düzenli bakım alışkanlığı kazandırılması ve rutin kontroller ile çocukların, ağız ve diş sağlığının korunması hedeflenir. Bu kapsamda koruyucu ve tedavi edici uygulamalar için ziyaret edilen pedodontisler, tedavi sürecinde önemli görevler üstlenir? Peki pedodontistler neler yapar?

  • Öncelikle dikkat edilmesi gereken ilk konu, çocuğun tedavi sürecine alışması ve uygulamaların onu korkutmadan gerçekleştirilmesidir. Bu sebeple pedodontistlerin, dental fobi oluşturmadan çocuklar için diş tedavisini keyifli hale getirmesi önemlidir.
  • Çocuğun beslenme alışkanlığını düzenlemekle birlikte diş bakımı noktasında hem aileyi hem de çocuğu bilgilendirir.
  • Diş çürüğü oluşmadan, koruyucu önlem düzenlemesi ve uygulaması yapar.
  • Süt dişlerinin veya kalıcı dişlerin endodontik ve restoratif uygulamalarını gerçekleştirir.
  • Çocuğun çene ve diş gelişimini takip eder.
  • Süt dişi çekiminin gerekli olduğu durumlarda yer tutucu ya da çocuk protezi uygulaması yapar.
  • Parmak emme ya da tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıklarını önleyici tedaviler sunar.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri, çocukların ilk çıkan dişleri olup kendinden sonra gelecek kalıcı dişler için rehber olarak tanımlanır. Erken çekilmesi ya da korunmaması durumunda çene gelişim problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra düzgün beslenme açısından süt dişleri oldukça önemlidir. Çiğneme ve düzgün beslenme için süt dişleri, dökülme yaşı gelene kadar ağız içerisinde kalmalıdır. Bu süreye kadar süt dişlerinin korunması için önleyici tedaviler uygulanabilir. Çocuklara erken yaşta kazandırılan diş bakımı alışkanlığı ile süt dişleri önemli ölçüde korunur.

Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları

Yaşanan sorunlara göre çocuk diş hekimliği uygulamaları da farklılık gösterir. Yetişkinler için uygulanan yöntemlerin aksine pedodonti uygulamalarında farklı pedodonti araçları kullanılır. Bununla birlikte uygulanan başlıca pedodonti tedavileri arasında;

  • Süt dişleri ve kalıcı dişlerde uygulanacak restoratif tedaviler,
  • Endodonti tedavileri,
  • Gerekli olan durumlarda diş çekimleri,
  • Diş travma tedavileri,
  • Çocuk protez uygulamaları,
  • Süt dişleri yerine gelecek kalıcı dişler için uygulanan yer tutucular,
  • Fissür örtücü ve fluorid gibi diş çürüğünü koruyucu önlemler,
  • Parmak emme ya da tırnak yeme vb. kötü ağız alışkanlıklarının önlenmesi

sayılabilir. Tüm bu tedavi yöntemlerinin uygulandığı İzmit pedodonti ile çocukların, sağlıklı ağız ve dişlere sahip olması sağlanır. 

Koruyucu Uygulamalar

Çocuk pedodonti alanında en önemli konulardan biri de koruyucu uygulamalar olmaktadır. Miniklerin, sağlıklı dişlere sahip olması ve bu sağlığını koruyabilmesi adına küçük yaşlardan itibaren koruyucu uygulamaların önemi büyüktür. Çocuklarda uygulanan koruyucu uygulamaların temel amacı, çürük oluşumunu önlemek ve var olan ağız diş sağlığını korumaktır. Bu kapsamda fissür örtücü ve flor uygulamaları, yayın olarak kullanılan yöntemlerdir.

Fissür Örtücü (Fissure Sealant)

Süt dişleri normal dişlere oranla çürümeye daha yatkın olmakla birlikte daha kolay ve hızlı şekilde çürürler. Bu sebeple çürük ihtimalini azaltmak ve dişleri korumak adına pedodontistler bazı malzemeler kullanır. Bunlardan birisi olan “fissür örtücü” malzeme, çürüğe yatkın olan azı dişlerini, daimi büyük azı ve küçük azı dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki oluk ve çukurlukların kapatılması amacıyla uygulanır. Bu sayede dişler, çürükten korunarak çürüğe karşı güçlenir. 

Fluorid Uygulamaları

Diş çürümelerini önleyen ve diş yapısını kuvvetlendiren flor, bir elementtir. İlk çıkan ve henüz güçsüz yapıda olan süt dişlerinde, diş minesi flor uygulamaları ile kuvvetlendirilir. Asitlere karşı diş yüzeyini koruyan flor sayesinde, diş çürüklerinin önüne büyük ölçüde geçilmiş olur. Çocuklar için oldukça eğlenceli olan ve diş hekimi korkusunu azaltan bu yöntemle diş minesi kuvvetlendiği gibi aynı zamanda çürük riski de azalmış olur.

Yer tutucu Uygulamaları

Çocuklarda tüm süt dişlerinin toplamı 20’dir. Bu 20 süt dişi yerine daha sonra kalıcı dişler gelmekte olup süt dişleri, kalıcı dişler gelene kadar olan süreçte gelişimi destekler. Önemli görevleri olan süt dişlerinin herhangi bir sebeple erken çekilmesi durumunda diğer dişler, bu boşluğa kayarak boşluğu doldurur. Diğer dişlerin bu boşluk doldurmasının ardından se arkadan gelecek daimi diş ideal yerinden çıkmakta zorlanır. Zorlanmasıyla birlikte ise dişlerde çapraşıklık ve yanlış dizilim söz konusu olur. Erken yaşta ortodontik tedavi görülmesine sebep olacak bu soruna önlem için bu bölgeler yer tutucu uygulamaları ile desteklenir. 

Diş Travmalarında Tedaviler

Pedodonti diş travmalarında tedaviler, travmanın şiddetine göre değişiklik gösterir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda en sık karşılaşılan travmatik yaralanmalar, birçok nokta dikkate alınarak tedavi edilir. Pedodonti bölümü kapsamında uygulanan çocuklardaki diş travmaları tedavileri; çocuğun yaşı, genel durumu, yaralanmanın şiddeti ve travmanın etkilediği diğer bölgeler dikkate alınarak uygulanır. Pedodonti çocuk diş Kocaeli ve pedodonti fiyatları için Özel Donatım Diş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine gelerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş Çürüğü 

Genellikle küçük yaşlarda çocuklara, biberon içerisinde verilen mama ve şekerli gıdalar, erken yaşta diş çürüğü sorununu ortaya çıkarır. Biberon çürüğü olarak da adlandırılan bu sorunların temelinde, bakterilerin diş üzerindeki sert dokuları yıkımı söz konusudur. Erken yaşta karşılaşılan diş çürüğü sorunlarının tedavisi oldukça önemli olup ileriki yaşlarda daha sağlıklı ağız ve dişler için beslenme ve bakıma dikkat edilmelidir.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!