Sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzda neler oluyor?
HER YIL 4 MİLYON KİŞİ
Sigara kullanımının vücudumuza ne gibi zararlar verdiğini söylemeye gerek bile yok. Ölümcül bir alışkanlık olarak bilinen sigara kullanımı psikolojik olduğu kadar fiziksel de bir bağımlılık olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ederek, her yıl 4 milyon insanın sigara kullanımından dolayı hayatını kaybettiğini ve bu sayının, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağını bildiriyor.
HAYATTAN ALDIĞIMIZ KEYİF
Sigara kullananlar bireyler gündelik kötü koku, ellerinin kirli görünmesi, rahat nefes alamama, uyku bozukluğu, iştahsızlık, diş çürümesi gibi zorluklarla karşılaşıyor. Gelecekte yaşanacak KOAH, akciğer kanseri gibi ölümcül rahatsızlıklara da davetiye çıkaran sigarayı bırakırsak hayattan aldığımız keyif büyük oranda artacak.
Kanserle Dans Derneği’nin hazırladığı animasyonlarla sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzda gerçekleşen 16 önemli değişim kare kare özetlenmiş;
- Sigarayı bıraktıktan sonra ilk olarak kalp sağlığınızda değişimler olur. İlk 12 dakikada kalp atışınız ve tansiyonunuz normale döner.
- 8 saat sonrasında ise kanınızdaki nikotin seviyesi yüzde 93,25 oranında azalma gösterir.
- 12 saat sonra kandaki oksijen seviyesi normale döner, karbondioksit seviyesi de azalmaya başlar.
- Sigarayı bıraktıktan sonraki en önemli zaman ise 24 saat sonrasıdır. Bu süre içerisinde sigarayı bırakmanızdan dolayı yaşanılan kaygı en yüksek seviyede olur.
- 48 Vücuttaki değişimler ise 48 saat sonrasında başlar. Sigarayı bırakmanızdan 48 saat sonra sinir uçlarındaki hasarlar onarılmaya başlanır Tat ve koku alma duyuları bu süre sonrasında normale dönmeye başlar.
- 72 saat sonrasında vücut tam olarak nikotinden arınır. Nefes almanız normale döner, bronşlar rahatlar.
- Sigaranın bırakılmasından 5-8 gün sonrasında günlük 3 kere olmak üzere 3 dakika boyunca sigara içme isteği duyabilirsiniz.
- Sigarayı bıraktıktan 10 gün sonra günde 2 kez sigara içme isteği duyabilirsiniz.
- Sigarayı bıraktıktan 2 hafta sonrasında diş etleriniz, diş etlerindeki kan dolaşımı, sigara içmeyen biri ile aynı olur.
- 2-4 hafta sonrasında, daha önce sigarayı bırakmadan dolayı oluşan sinir, kaygı ve depresyon görülmemeye başlar.
- Sigarayı bıraktıktan sonraki 3 hafta ve 3 ay arasında kalp krizi geçirme riski azalır. Akciğer normale döner.
- Sinüs tıkanıklığı, yorgunluk ve zor nefes alma gibi sorunlar sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra azalmaya başlar.
- Sigarayı bırakalı 1 yıl olduğunda ise kalp krizi ve felç geçirme riskiniz sigara içen birisindeki riskin yarısına gelir.
- Sigarayı bıraktıktan sonraki 5-15 yıl sonra felç geçirme riski azalır. Hatta, sigara içmeyen biri ile aynı seviyeye gelir.
- Akciğer kanserine yakalanma riski ise sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra sigara içen birine kıyasla yüzde 30-50 daha az olur.
- Sigarayı bıraktıktan sonra sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle ölme riski sigara içmeyen biri ile aynı seviyeye ulaşır.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.