Kanal tedavisi ne zaman uygulanır?
Kanal tedavisi; ilerleyen diş çürüğünün dişin pulpa adını verdiğimiz canlı dokusuna inmesine karşılık bu canlı dokunun çıkartılmasına yönelik bir tedavi işlemidir.
Halk arasında korkutucu bir üne sahip olan kanal tedavisinin aslında söylenildiği gibi ağrılı bir tedavi yöntemi olmadığı unutulmamalı ayrıca bu tedavinin bir dişin çekiminden önceki son tedavi basamağı olduğu ve hekimin kontrolünde olmayan çürük dişlerde komplikasyon riskinin her zaman mevcut olduğu hatırlanmalıdır.
KANAL TEDAVİSİ NEDEN YAPILIR?
Endodonti kliniklerinde yapılan kanal tedavisinde amaç çürüme dolayısıyla kaybedilebilecek kötü durumdaki dişlerin, problemli kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak ve diş kayıpları nedeniyle oluşacak daha ileri tedavilerin önüne geçebilmektir.
TEDAVİ AŞAMALARI
Kanal tedavisinin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz; pulpa dokusu çıkartılırken öncelikli olarak dişin şekillendirilmesi, yıkanması, kurulanması ve bunun akabinde kök kanallarının dezenfekten bir madde ile temizlendikten sonra kapatılması, doldurulması ve daha sonrasında üzerinin dolgu işlemiyle porselen kaplama ile kapatılması işlemidir.
KANAL TEDAVİSİ GEREKTİREN DURUMLAR
– Dişte kendiliğinden görülen ağrı,
– Geceleri artan ve ağrı kesicilerle bile geçmeyen ağrı,
– Soğuk, sıcak veya dişe temas gibi bir dış etkenle tetiklenen ağrının uzun süre devam etmesi,
– Dişin etrafında, diş etinde ve/veya ilgili lenf bezlerinde görülen şişlik,
– Dişin enfekte olması sonucu oluşan fistül veya dişte renkleşme.
Kanal tedavisi, çürük diş tedavisinde başvurulması gereken en son çözümdür; bu yüzden kanal tedavisi kararı kesinlikle bir endodonti uzmanı tarafından detaylı bir inceleme sonrasında verilmelidir.
Tedavi hakkında daha fazla bilgi almak için blog sayfamızdaki yazıdan da faydalanabilirsiniz.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.