Kanal Tedavisine mi Hazırlanıyorsunuz? İpuçları İşte Burda!
Kanal tedavisi, enfekte olmuş veya çürüğün ilerlediği dişleri çekmek yerine kurtarmak amacıyla diş hekimleri tarafından yapılan işlemin adıdır. Dişlerde biriken kalıntılar, diş taşı temizlemesinin vaktinde yapılmaması nedeniyle, zaman içinde dişlerin çürümesine ve bu çürüğün ilerlemesine neden olur. Dişin derinlerine ilerleyen çürük sinirlerin iltihaplanmasına ve kişinin şiddetli diş ağrısı hissetmesine neden olur.
Diş hekimleri, bu sorunu kanal tedavisi ile çözer. Bu tedavi, dişin içindeki kök kanalı boşluğunda bulunan yumuşak pulpa dokusu ve diş siniri çıkarılarak yapılır. Ardından dişin içi temizlenir ve oluşan boşluk doldurularak kapatılır. Çıkarılan diş siniri, sıcağı ve soğuğu algılamamızı sağlar. Yani ağız ve diş sağlığı için hayati öneme sahip değildir. Ayrıca diş sinirinin çıkarılması, hastanın yaşadığı şiddetli ağrının sona ermesini sağlar. Eğer kanal tedavisi gecikirse, dişin etrafındaki dokuların da enfeksiyon kapması sonucunda apseler oluşabilir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Hastalara kanal tedavisinin gerekli olduğu söylediğinde, birçoğu işlemin acı verici olacağını düşünerek endişelenmektedir. Aslında ne kadar ürkütücü gibi görünse de bu tedavi de bir çeşit dolgu işlemidir. Tedavi esnasında hastanın dişi uyuşturulur. Böylece kişi işlem boyunca ağrı hissetmez. Bu işlem dikkat ve sabır gerektiren bir süreçtir. Gereken önem verilip dikkat edildiğinde kişi, uzun yıllar boyunca kendi dişini kaybetmeden yaşayabilir.
Kanal Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Kanal tedavisine başlanmadan önce hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi yapılır. Lokal anestezinin etkisiyle uygulanan bölgede uyuşukluk meydana gelir. Kesici dişler, bu uyuşukluk hissi nedeniyle ağız içindeki yumuşak dokulara zarar verebileceği için bir süre yemek yenmemelidir. Aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler ve içecekler hassasiyet oluşturabileceğinden dolayı onlardan da uzak durulmalıdır.
- Fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri asla dişinizle kırmaya çalışmamalısınız. Bu tip yiyecekler sağlıklı bir dişi bile kırabilecek sertlikte olduğundan dolayı hasarlı ve tedavi sürecindeki dişinize zarar verme ihtimali daha fazladır. Kanal tedaviniz tamamlandıktan sonra da sert cisimleri ısırmaktan kaçınmalısınız.
- Kanal tedavisi sürecinde, dişinizin geçici dolgusu tamamlandıktan sonra ağrınız geçtiği için tedaviyi bırakmayı düşünmemelisiniz. Kalıcı dolgusu yapılmamış dişleriniz daha hassastır ve birkaç ay sonra başka sorunlarla sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle ağrınız tamamen geçmiş olsa da tedavi sürecini yarıda bırakmamalısınız. Ayrıca kalıcı dolgunuz yapılana kadar çenenizin diğer kısmını kullanmaya özen göstermelisiniz.
Düzenli ağız ve diş bakımı sayesinde tedavi edilen dişlerinizi ömrünüz boyunca kullanmanız mümkündür. Ancak yine de olası başka ve yeni sorunların önüne geçmek için 6 ay ila 1 yıl arasında süreyle rutin diş hekimi muayenesi ihmal edilmemelidir. Dişinizdeki bir sorundan şüpheleniyorsanız veya kanal tedavinizi yaptırabileceğiniz bir yer arıyorsanız İzmit kanal tedavisi kliniği olarak hizmet veren Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden en kısa zamanda randevunuzu alabilirsiniz.
Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden hızlıca randevu almak için burayı tıklayabilirsiniz
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.