444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Diş Teli Kocaeli Diş Hekimi

DİŞ TELİ TEDAVİSİ AŞAMALARI NELERDİR?

Birçok kişi dişlerinin eğri olmasından şikâyetçidir. Eğri dişler kötü görünmelerinin yanında rahat gülmeyi de engeller ve psikolojik olarak rahatsızlık verebilir. Bazı insanların eğri dişleri nedeni ile gülüşlerini sakladıkları, elleri ile ağızlarını kapattıkları ve hatta hiç gülmedikleri ifade edilmektedir. Bu soruna artık her yaşta çözüm olacak diş teli tedavileri geliştirilmiş durumdadır. Eğer diş ve diş köklerini saran çene kemiği sağlıklı ise hastanın yaşına bakılmaksızın diş teli takılabilmektedir. Bu tedaviye düzgün diş manasında “ortodonti” denilmektedir. Ancak her diş hekimi ortodontik tedavi uygulayamaz. Ortodonti bir uzmanlık alanıdır ve diş hekimliği temel eğitimi sonrasında ayrı bir eğitim gerektirir. Diş telleri mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından takılmalıdır.


Diş Teli Aşamaları Nelerdir?

Diş teli tedavisi  ilk muayene ile başlar. Bu muayenede hem eğri diş sorunu kontrol edilir, hem ağız ve diş yapısının ortodontik tedaviye uygunluğu incelenir hem de diğer dişlerde varsa çürük, diş taşı vs. için tedavi süreci belirlenir. Çünkü diş telleri takılmadan önce ağız hijyeni ve sağlığı tam olarak sağlanması gerekir. Bunlardan sonra ortodontik tedaviye geçilir.
Diş teli tedavisi genellikle iki aşamada planlanmaktadır. İlk aşama diş tellerinin takılması ve eğri dişlerin düzeltilmesinin sağlanması aşamasıdır. Bu aşamadan sonra diş telleri çıkarılır ancak eğri dişlerin eski yerlerine kaymasının önlenmesi gerekir ki burada ikinci aşama başlar. İkinci aşamada ağzınıza takılacak apareylerle dişlerinizin yeni yerlerinin pekiştirilmesi sağlanır. O nedenle bu aşamaya pekiştirme aşaması da denilmektedir.

 

Tel Tedavisi Sürerken Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Normal şartlarda diş teli tedavisi ağrılı bir tedavi değildir. İlk diş teli montajı ve sonrasında takip eden birkaç gün ağzında mutlaka rahatsızlık hissedersiniz. Ancak bu sadece alışana kadar sürecek bir rahatsızlıktır. Devam eden zamanlarda varlığını bile unutacağınız anlar olacaktır. Ortodontistinizin kontrolünde dişlerinizin istenen yerlerine oturması takip edilecektir. Fakat bu süre zarfında diş tellerinin temizliği ve diğer dişlerin sağlığı çok önemlidir. Özellikle farklı bir tedavi gerektiren diş sağlığı sorununuz ortodontik tedaviyi de etkileyebilmektedir. Diş telleri tüm ağız yapısına uygun yapıştırıldığı için böyle bir durum tüm sürecin yeniden başlamasına neden olabilir. Diş tellerinin kırılması, yapıştırılan braketlerin düşmesi gibi nadir rastlanan sorunlar da yaşanabilir. Bunların çoğu yanlış kullanımdan kaynaklansa da bazı durumlarda materyal veya uzman hatası nedeni ile de görülebilmektedir.

 

Yetişkinlerin Diş Teli Tedavisi Zor Mudur?

Artık her yaşta diş teli tedavisi mümkündür. Ancak ideal olanı çocukluktan itibaren 6-7 yaşlarında ilk ortodonti kontrollerini yaptırıp sorun varsa tespit ve tedavi yoluna gitmektir. Bu yaşlarda henüz çene yapısı da yeni oluşuyorken yapılacak ortodontik tedavi daha kolay ve etkili olacaktır. Ortodonti uzmanı yapacağı muayene ile size çocuğunuzun dişleri ve çene yapısı hakkında bilgi verecek ve varsa acil tedavi ihtiyacını belirtecektir.

 

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavisinin süresi hastaya, hastanın ağız yapısına, dişlerdeki eğriliğin miktarına ve en önemlisi uygulanan tedavi yöntemine göre değişmektedir. Bu nedenle 2-3 yıl süren tedaviler olduğu gibi 5-6 ayda yerine yerleşen küçük eğrilikler de olabilir. Bu konuda ortodonti uzmanı ilk muayene sonrası tedavi planını yaparken tedavi süresi hakkında en doğru bilgiyi verecektir.

Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.

Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Youtube kanalımız

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!