444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Protez Kocaeli

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Genellikle soğuk veya sıcak, tatlı ya da ekşi yiyecek ve içecekleri tükettiğimizde farkına vardığımız diş hassasiyeti, dişleri kaplayan dentin tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

 

Gün boyunca tükettiğimiz gıdalar özellikle turunçgiller, domates, turşu gibi gıdalar ve kola gibi asidik veya şekerli içecekler, bazen ağızdan nefes almak hatta soğuk havanın bile ağrı, kamaşma ve acıya neden olduğu diş hassasiyeti yaygın bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman dikkate alınmayan bu problem, yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde olup mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

DİŞ HASSASİYETİ SEBEPLERİ

Sert diş fırçalama: Sert ve hızlı bir şekilde ayrıca gereğinden fazla diş fırçalama, yanlış diş fırçası kullanımı gibi sebepler dişlerin dentin ve enamel adlı tabakalarının aşınmasına neden olarak diş hassasiyeti problemi yaratmaktadır.

Diş eti çekilmesi: Diş etlerinin çekilmesiyle, dişin köklerinde bulunan hassas sinirler ortaya çıkar ve böylece dişin koruyucu tabakası zarar görerek, ağız dış etkenlere açık hale gelir.

Diş gıcırdatma: Dişlerin birbirine sürtünmesiyle, dişin enamel tabaksı zarar görür ve dişler hassaslaşır. Hassaslaşan dişlerdeki sinir uçları daha fazla acı hisseder.

Diş iltihapları: Tartar ve bakterilerden oluşan diş iltihapları diş etine zarar vererek, diş kökünün korunmasını ortadan kaldırır ve ağrıya sebep olur.

Diş beyazlatma ürünleri: Peroksitli ve sodalı malzemelerden yapılmış olan diş beyazlatıcıların bilinçsiz kullanımı da diş hassasiyetine sebebiyet verir.

Kırık ve çürük dişler: Kırık ve çürük dişlerde, diş ve diş etlerinde hassasiyete neden olur.

Asitli yiyecek ve içecekler: Asitli yiyecek ya da içeceklerin düzenli olarak tüketilmesi dişin minesini aşındırır ve dişlerde hassasiyet oluşmasına neden olur.

Ağız çalkalama solüsyonları: Asit içerikli ağız çalkalama solüsyonları da diş hassasiyetine yol açabilir.

 

DİŞ HASSASİYETİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

  1. Dişlerinizi size en uygun olan diş fırçası ile hafifçe ve doğru teknikle fırçalayın.
  2. Asitli yiyecek ve içecek tüketiminizi azaltmaya çalışın ve asitli içecek tükettiğinizde pipet kullanmaya özen gösterin.
  3. Diş gıcırdatma probleminiz varsa en kısa sürede diş hekiminize muayene olun.
  4. Diş hassasiyetine karşı üretilen diş macunlarını kullanmayı tercih edin.
  5. Dişlerin arasında oluşan plakları uzaklaştırmak florür içeren diş ipleri kullanın.

 

Birden çok sebebi bulunan diş hassasiyeti probleminde doğru teşhis ve tedavi için mutlaka bir diş hekimine muayene olmak gerekmektedir. Diş hekiminiz klinik uygulamalarla hassasiyet sebebine göre dolgu ve restorasyonlarla diş hassasiyeti probleminizi giderecektir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!