Diş Gıcırdatması Sağlığınızı Etkileyebilir
Stres ve uyku apnesi problemi yaşayanlar kimi zaman uykularında istemsizce diş gıcırdatması sorunu yaşayabilir. Diş gıcırdatması dişlere olduğu kadar genel sağlığa da zarar verebilir.
İKİ TÜRLÜSÜ VAR
Alt dişlerin üst dişlere sürtünmesi sonucunda oluşan diş gıcırdatması (bruksizm) uyku sırasında da meydana gelmektedir. Kişi çenesini sıkarak dişlerini istemsiz bir şekilde gıcırdatmaktadır. Gündüz yaşanan diş gıcırdatması ‘Diornal Bruksizm’, gece yapılanlar ise ‘Nokturnal Bruksizm’ olarak nitelendirilmektedir.
DİŞ VE NÖROLOJİK SORUNLAR
Bu sorunu yaşayan kişiler diş gıcırdatması yaptıklarının farkına varmadıklarını söylemektedirler. Ağır stres altında olanlar, anksiyete, hassas, titiz olanlar, kızgınlık, hiperaktif kişilik, reflü, gastroözefajiyal, uyku apnesi ve kalıtsal nedenlerden dolayı görülen bu durum diş ve çene sağlığını olumsuz etkileyebildiği gibi bazılarında nörolojik sorunlara da yol açmaktadır.
SABAH BAŞLAYAN AĞRILAR
Uyku bruksizminde kişiler sabah uyandıklarında bu durumun farkında varmaktadırlar. Gece istemsiz bir şekilde dişlerini sıkan kişilerin çenesinde ağrı, kulak ağrısı, diş ve baş ağrısı ile dişlerde oluşan düzleşme, çürüme gibi faktörler fark edilir. Ayrıca yemek yerken de bu sorunlar sebebiyle çene kaslarında yorgunluk hissedilir. Uyku bruksizmi ile dişler düzleşmektedir.
Yukarda sıralanan belirtilerin dışında bunlar da bruksizm belirtileri arasındadır;
- Diş minesi ve uçlarında aşınma
- Dolgu ve dişlerin kırılması
- Diş hassasiyeti
- Dişlerin sallanması
- Yanakların iç kısmında tahriş
- Yüz, çene ağrısı
- Çene ekleminin kilitlenmesi
PROTEZ VE DOLGU UYGULAMALARI
Uyku sırasındaki bruksizmde sırt üst yatmanın diğer yatış pozisyonlarına göre daha fazla veya eşit oranda bruksizm yaşattığı söylenmektedir. Belirtileri dışında bazı hastalıklara da yol açabilmektedir. Duyma kaybı, kulak çınlaması ve miyofasyal ağrıya neden olabilir. Doktor muayenesinden sonra; düzleşen veya çürüyen dişlere yönelik protez uygulamaları yapılabilir.
TEDAVİ EDİLEBİLİR
Bunların dışında ise kişinin rahat uyuyabilmesi için önlemler alınır, kas gevşetici ilaç verilebilir ve hastanın durumuna bağlı olarak strese karşı terapi uygulanabilir. Uykuda bruksizmi önlemek için gece koruyucuları (Stabilizasyon splinti, anterior repozisyon splinti, ön-arka ısırma plağı, pivoting splint ve yumuşak splint) verilebilir ya da TENS tedavisi uygulanır.
Alternatif tedaviler;
- Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı
- Alkol ve sigara tüketimi bırakılmalı
- Biofeedback terapisi
- Egzersiz (Yoga, pilates)
DONATIM’DA TEDAVİ SEÇENEĞİ
Bruksizm tedavisinde Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde yapılacak protezle sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Diş hekiminin önerisi dahilinde hareketli protez (totel, parsiyel, estetik parsiyel) ve sabit protez (metal destekli porselen, zirkontum porselen, lamine porselen) seçenekleri uygulanabilir ya da sizin için hazırlanacak gece koruyucusuyla diş gıcırdatması sorununuza önlem alabilirsiniz.
Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden hızlıca randevu almak için burayı tıklayabilirsiniz
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.