444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07

Diş Fırçalama Teknikleri

Sağlıklı ve beyaz gülüşler, neredeyse herkesin hayalidir. Ancak birçok insan, hayalini kurduğu beyaz bir gülümsemeye sahip değil. Ağız bakımını yeterince iyi yaptığını düşünen birçok kişide olduğu gibi sizinde o bembeyaz gülüşe sahip olamamanızın nedeni yanlış diş fırçalama olabilir. Peki doğru diş fırçalama nasıl olur? Diş fırçalama teknikleri nelerdir?

Günlük hayatta doğru bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, ağız bakımı ile ilgilidir. Özellikle diş fırçalama noktasında yapılan yanlışlar, ağız bakımını yeterince yapamıyor olmanıza sebep olurken aynı zamanda birçok sorunu da beraberinde getirebilir. Doğru diş fırçalama teknikleri kullanılarak dişlerinizi ve diş etlerinizi temizleyebilir, ağızda bakteri oluşumunu önleyebilirsiniz.    

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Diş fırçalama konusu basit gibi görünüyor olsa da aslında belirli tekniklerle gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır. Bu teknikler, küçük yaşlardan itibaren çocuklara kazandırılmalı ve ağız sağlığı ve diş gelişimi desteklenmelidir. Doğru diş fırçalamada kullanılan tekniklerin yanı sıra tercih edilen diş fırçası ve fırçalamanın süresi son derece önemlidir. Doğru diş fırçalama süresi ortalama 2 dk olarak belirlenmiş olup her dişin ortalama 8-10 defa üzerinden geçmiş olduğunuza emin olmalısınız. Bu sayede dişlerinizin etkili şekilde temizliğini sağlayabilirsiniz. 

Bunun dışında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar arasında;

  • Mercimek tanesi oranında diş macunu kullanımı, etkili bir temizlik için yeterli olacaktır.
  • Dişlere fazla baskı uygulamadan nazik ve dairesel hareketlerle temizlik yapılmalıdır.
  • Ağız bakımında dil yüzeyi temizliği ihmal edilmemelidir.
  • Dişlerin günde en az iki kere fırçalanması gereklidir. 
  • Fırçalamaya ek olarak diş ipi ve gargara suyu kullanılarak ağız bakımı tamamlanmalıdır.

Diş Fırçalama Yöntemleri

Güne başlarken ya da güne veda ederken yapılan diş fırçalama, günlük ağız bakımı için yeterli olabilmektedir. Ancak etkili olabilmesi için uygun yöntem ve teknikleri kullanmaya dikkat etmelisiniz. Yanlış yapılan diş fırçalama, diş eti çekilmesi gibi bazı sorunlarla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Yeterli temizlenmeyen dişler, çürük ve iltihap oluşumu sebebiyle kanal tedavisi gibi uygulamalara ihtiyaç oluşturabilir. Peki diş fırçalama kuralları ve teknikleri nelerdir?;

Bass Yöntemi

Bass tekniği diş fırçalama yönteminde diş fırçasının kılları, dişin dış yüzeyine 45 derece açıda olmalıdır. Bu açıda titreşim ve ileri geri hareketlerle diş yüzeyi fırçalanır. Fırça kaldırılmadan aynı pozisyonda 20 fırça darbesi uygulanmalıdır. Bass yöntemi avantajı ise, ileri geri hareketin kolay uygulanabilir olması ve yoğun plak birikimini önlemesi olarak sıralanabilir.

Charters Yöntemi

Diş eti cerrahi uygulamaları sonrası önerilen charters tekniği diş fırçalama yönteminde fırça, dişin uzun eksenine, çiğneyici yüzeye 45 derecelik açı yapar. Öne ve arkaya kısa hareketler ile yüzey temizliği yapılır. Yumuşak hareketler ile diş plağının temizlenmesini sağlar. 

Modifiye Stilman Yöntemi

Modifiye Stilman tekniği diş fırçalama yönteminde fırça, diş yüzeyi üzerinde diş etine doğru  yerleştirilir. Diş yüzeyine yapışık olarak yerleştirilen fırça, diş eti kenarına basınç uygulayarak etkili temizlik sağlar. Bu yöntemde fırça, diş eti içerisine girmediğinden diş eti çekilmesi gerçekleşmez. Bu sebeple doktorlar tarafından diş eti çekilmesi sorunu yaşayan hastalara önerilmektedir. 

Roll Yöntemi

Neredeyse herkes tarafından uygulanan roll tekniği diş fırçalama yönteminde fırça, yine diş üzerine 45 derecelik açı ile yerleştirilir. Fırça kılı yan yüzleri, dokuya doğru bastırılır. Aynı zamanda fırça ile diş ve diş etine doğru yuvarlak hareketler yapılır. En önemli avantajı, herkes tarafından uygulanabilir olan en iyi diş fırçalama yöntemi olmasıdır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!