Diş Eti Kanaması
Diş kayıplarının en önemli nedeni yaygın inanışın aksine diş çürüğü değil diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıklarının ilk belirtisi de diş eti kanamalarıdır. İşaret parmağınızın tırnağı ile dişlerinizin ön yüzeyini kazıdığınızda, tırnağınızda biriken sarımsı-beyazımsı yumuşak yemek artıklarından oluşan tabaka, bakteri plağıdır(gingivitis). Bu plak içinde hem dişleri çürüten hem de diş eti iltihabına ve kanamalarına neden olan bakteriler barındırır. Dişlerin doğru ve düzenli olarak fırçalanması halinde bakteri plağı oluşmayacaktır.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Sağlıklı diş etleri, açık pembe renkte olup şişlikleri yoktur ve fırçalarken kanamaz. Dişler etkin fırçalanmadığında dişlerin üzerinde ‘bakteri plağı’ birikmeye başlar. Bu artıklar diş etine yakın bölgelerde birikir ve diş eti iltihaplanması ile kanamasına neden olurlar. Diş eti iltihabı ilk olarak dişleri fırçalarken kan görülmesi, ağız kokusu, çiğneme esnasında ağrı ve diş etlerinde sıcak soğuk hassasiyeti olarak kendini hissettirecektir. Dişlerinizdeki bakteri plağı yeterince temizlenmediği sürece diş etleri kanamaya devam edecektir. Bakteri plağı zamanla tükürüğün içindeki mineraller ve özellikle kalsiyumun etkisiyle sertleşir ve ‘diş taşı’na dönüşür. Diş eti iltihaplanmasına neden olan diş taşı ve bakteri plağı temizliği mutlaka yaptırılmalıdır.
Diş eti kanamasının diğer nedenleri; dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin sertçe kullanımı, yanlış protez kullanımı, ağız bakım ürünlerinin değiştirilmesi, aşırı kan sulandırıcı ilaç kullanımı, sağlıksız beslenme ile diş etlerinin tahriş edilmesi gibi hususlardır. Bu gibi durumlarda normal rutine dönmek veya uzman görüşü almak gerekebilir.
Diş Eti Kanaması Neyin Belirtisi?
Diş eti kanaması diş eti iltihabının belirtisi olup zamanında müdahale edilmediği takdirde diş etinin altındaki kemiğe ulaşacak ve kemik yavaş yavaş eriyerek dişi tutamaz hale gelecektir. Dişi tutan, diş köklerinin etrafını saran, dişe destek olan bu kemik eridiğinde ise dişler sallanmaya başlar ve ileri boyutlarında da çürük olmasa bile diş hekiminiz tarafından çekilmek zorunda kalınır.
Diş Eti Kanaması İçin Ne İyi Gelir?
Diş eti kanaması için en iyi tedavi dişlerin temizliğidir. Diş üzerinde oluşan bakteri plağı zamanında doğru yöntemle yumuşak bir fırça ve özel diş macunu ile fırçalama, antiseptik ağız gargarası veya ılık tuzlu su ile gargara, diş ipi kullanımı gibi yöntemlerle temizlendiği takdirde diş eti kanaması yaşanmayacaktır. Ayrıca C ve K vitamini bulunduran gıdaların tüketimi önemlidir. Bunların yanında elma, havuç gibi sert meyve ve sebzelerin ısırarak yenmesi halinde diş yüzeyindeki yiyecek artıkları mekanik olarak temizlenecektir. Bu temizlik bakteri plağı oluşumunu azaltacak ve bu sayede diş çürüğü ve diş eti kanaması riski de azalacaktır. Dişlerin temizliği zamanında doğru yöntemlerle yapılamadığı takdirde diş eti iltihabı ve diş taşları oluşacaktır. Bunların temizliği ise diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
Hamilelikte Diş Eti Kanaması
Kadınlarda hormonal değişimlerin yaşandığı adet dönemleri ve özellikle hamilelik dönemlerinde diş etleri normalden daha hassas olur. Bu dönemlerde ağız sağlığı bakımı daha titizlikle yapılmalıdır. Bu titizlik yeterince gösterilmediğinde diş çürümesi ve diş eti iltihaplanması kaçınılmaz olur. Halk arasında yaygın olarak her bebeğin hamilelik süresince annesinin bir diş kaybına neden olduğu inancı vardır ki bu tamamen yanlıştır. Bu çürüklerin nedeni yeterli titizlikle diş bakımının yapılmamasıdır. Hamilelik döneminde diş eti problemi yaşayan bayanlar için hamileliğin 3-6’ncı ayları tedavi için uygundur. Hamileliğin ilk üç ayı ile son üç ayında yapılacak diş tedavileri anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından risk taşımaktadır.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi yılların getirdiği bilgi birikimi ve tecrübesi ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.