DİŞ ETİ KANAMASI
Diş eti kanaması en yaygın görülen ağız ve diş sağlığı problemlerinin başında gelmektedir. Genel olarak bakımsız, düzenli ve doğru fırçalanmayan dişler diş eti kanamasına sebep olur. Diş eti kanaması elma ve havuç gibi sert yiyecekler yediğimizde, dişlerimizi fırçaladığımızda görülür. Zaman içinde müdahale edilmediği takdirde dudaklarımızı sıktığımızda veya diş etlerine dilimizle dokunduğumuzda bile kanamaya başlar. En sonunda dişimiz çürük olmasa bile dişimizin düşmesine sebebiyet verir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
İşaret parmağımızla herhangi bir diş yüzeyini çizdiğimizde tırnağımızda sarımsı yumuşak bir tabaka birikir. Bu tabaka yiyecek artıklarının dişimize yapışarak oluşturduğu bakteri plağıdır. Bakteri plakları komple ağız bakımı ile temizlenmesi gerekir. Günde en az iki kere doğru yöntemle fırçalama, diş ipi ve ağız suyu gargarası ile temizleme yapıldığı takdirde bakteri plağı oluşumu engellenebilir. Bunlar yapılmaz ise zaman içinde bakteri plağı diş taşına dönüşür ve diş eti altına doğru ilerler. İşte bu diş taşının zarar verdiği diş eti kanamaya başlar. Diş taşı temizliği kısa vadeli olarak tedavi edilebilir. Ancak düzenli olarak diş fırçalama, diş ipi ve ağız suyu gargarası kullanımı gibi genel ağız bakımı yapılmadığı takdirde yeniden aynı süreç hızlı olarak başınıza gelecektir.
Diş Eti Kanamaları Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur?
Diş etleri için C vitamini büyük önem arz eder. C vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için yeteri kadar C vitamini günlük olarak alınmak zorundadır. Bu nedenle C vitamini içeren besinlerin yanında vitamin takviyeleri de kullanılması tavsiye edilmektedir.
Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıldır?
Diş eti kanaması temel olarak diş taşı temizliği ile tedavi edilmektedir. Ancak sağlıklı ve güçlü diş etleri için öncelikle doğru şekilde diş fırçalama, doğru diş macunu kullanımı ve dişlerin 360 derece bakımı için de diş ipi ve ağız gargarası kullanımı önemlidir.
Dişlerimizi fırçalarken diş etinden diş ucuna doğru fırçalama tavsiye edilmektedir.. Aksi halde diş üzerinde yapışmış yemek artıklarını adeta bakteri plağının daha kolay oluşturması için diş etlerine doğru süpürmüş oluruz. Bu nedenlerle doğru diş fırçalama yöntemi, doğru diş macunu ve fırçası seçimi ayrıca diş ipi ve ağız suyu gargarası seçimleri için de diş hekiminize başvurmanız tavsiye edilmektedir. Diş hekiminiz yapılacak kısa bir ön muayene ile diş ve diş eti tipinizi inceleyecek ve hangi tip ağız bakım ürünlerini kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.
Diş Eti Kanaması İçin Evde Ne Yapmalı?
Diş eti kanayan hastalar için evde yapılacak en doğru şey dişlerin doğru şekilde düzenli olarak fırçalanması, dişlerin aralarının diş ipi ile temizliği ve ağız gargara suyu kullanımıdır. Bu bakımlar esnasında aloe vera içerikli diş macunu veya ada çayı, yeşil çay gibi diş etlerine iyi gelen doğal ürünler kullanılabilir. Bolca C vitamini tüketimine özen gösterilmeli, sert kabuklu yiyecekler yemekten uzak durulmalıdır.
Diş Eti Kanaması Durdurma Yöntemleri Nelerdir?
Diş eti kanamaları genellikle kısa süreli olur ve kendiliğinden durmaktadır. Eğer kan pıhtılaşması ile ilgili özel bir hastalığınız yoksa diş eti kanamanızın ilk zorlanmadan sonra birkaç dakika içinde durması beklenir. Bununla beraber kanın durmasına yardımcı olabilmek adına soğuk su ile ağız gargarası veya dudak üzerinden buzla kompres yapabilirsiniz. Soğuyan kılcal damarlar büzüşerek kan akışını biraz daha azaltacak ve kanama biraz daha hızlı duracaktır.
Diş Eti Kanaması İçin Ne İyi Gelir?
Diş eti kanamasının tedavisi için en iyi etkili yöntem dişlerin doğru bir temizlik ile bakteri plağından kurtulmasıdır. Bunun yanında aloe vera içerikli diş macunları, ada çayı, yeşil çay ve ıhlamur gibi doğal bitki suları da diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.
Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Youtube kanalımız
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.