Diş Dolgusu
Diş dolgusu nedir?
Dolgu, herhangi bir nedenden dolayı yapısından madde kaybetmiş bir dişin, tamamen kaybedilmesini önlemek ve fonksiyonunu yeniden yerine getirmesini sağlamak maksadıyla altın, gümüş, porselen, amalgam gibi farklı maddelerle doldurulması işlemidir.
1-Diş dolgu neden yapılır?
Ağız sağlığı için en önemli husus doğal dişlerin korunmasıdır. Diş çekimi her zaman en son çare olarak ele alınır. Koruma yöntemlerinin yetersiz kaldığı ve dişin fonksiyonunu yitirdiği durumlarda ilk olarak dolgu ile kurtarılması esastır. Bu nedenle dişin bir şekilde fonksiyonunda veya görünümünde olası bir bozulma, restorasyon da denen dolgu yöntemi ile tedavi edilir. Dolgu gerektiren en yaygın neden, dişte oluşan çürüğün temizlenmesi veya kanal tedavisi neticesinde ortaya çıkan boşluktur. Bunun yanında, darbe sonucu kırılma veya çatlama, eskiden yapılmış dolgunun düşmesi, estetik ve işlevsel olarak bozulma da dolgu gerektiren durumlardır. Bu gibi durumlarda dişe dolgu yapılarak eski görünümü verilmektedir.
2-Bir diş dolgusu ne kadar dayanır?
Bir diş dolgusunun ömrü, dolgu olan dişin yeri, özenli kullanma, dolgu maddesi, dolgu tekniği vb. çok çeşitli etkenlere göre değişkenlik göstermektedir. Öncelikle dolgu maddesi dolgunun ömrünü belirleyen etkenlerin başında gelmektedir. Altın dolgu yapılan bir diş 20-25 yıl civarı dayanırken, kompozit dolgular en az 3 ortalama 10 yıl dayanmaktadır. Benzer şekilde tutunma yüzeyi az olan ince ön dişlere yapılan dolgulara nispeten geniş boşluklu azı dişi dolgularının çok daha uzun süre dayanması beklenir. Ancak her geçen gün gelişen teknoloji ile değişen dolgu teknikleri sayesinde bu süreler çok daha fazla olabilmektedir. Yine de dolgu ömrünü belirleyen en önemli faktör hastanın sert/kabuklu yiyecekler yeme veya dişlerini sıkma gibi dolguya zarar verecek hususlara karşı göstereceği hassasiyet ve özenidir.
3-Çürük diş dolgu olur mu?
Diş dolgusunun en yaygın kullanım yeri çürük tedavisi sonrası oluşan boşluğun doldurulmasıdır. Diş çürüğü mikropların neden olduğu bir hastalıktır. Çürük mine tabakasında iken ağrı hissedilmez ancak alttaki dentin tabakasına ulaşırsa yavaş yavaş sızı duyulmaya başlanır. Mikroplar dentin tabakasının altındaki pulpa dokusuna ulaştığında ise dayanılmaz bir ağrı duyulmaya başlanır. Çürük dişin tedavisi için diş öncelikle çürükten arındırılmalıdır. Dişin çürümüş kısmı diş hekimi tarafından temizlenir. Bu temizlik neticesinde çürüğün ulaştığı noktaya bağlı olarak dişte bir boşluk oluşur. Bu boşluk da dolgu ile doldurulup dişin fonksiyonel olarak kullanımına imkan verilir. Ancak tedavi ne kadar gecikirse dolgu alanı o kadar büyüyecektir. Bu noktada dişin dolgu ile kurtarılması imkansız olabilecektir.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yılların getirdiği uzmanlık ve tecrübesi ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.