Diş Dolgusu Hakkında Merak Ettikleriniz
Diş dolgusu hakkında sıklıkla sorulan soruların başında “Yemek yerken dolgum düşer mi?”, “Kırık dişim dolguyla eski haline gelir mi?” ya da “Ağrıyan dişime sadece dolgu yeterli olur mu?” gibi sorular gelir. Bu soruların cevapları kolayca verilebilir ancak cevapların tam olarak anlaşılabilmesi için dolgu hakkında tüm kavram ve süreçlerin iyi anlaşılması gerekir. Dolgu öncesi ve sonrasında bir dizi işlemin yapıldığı bir tedavi sürecidir. Anlaşılması gereken ilk şey diş dolgusunun ne olduğudur?
Diş Dolgusu Nedir?
Dişte madde kaybına neden olan, soğuk ve sıcakta hassasiyet yapan durumlarda diş dolgusu yapılır. Dolgu, dişte oluşan boşluğu doldurduğu gibi, çürüklerin neden olduğu ağrı ve hassasiyetleri gideren önemli bir tedavi aracıdır. Dişlerin işlevini tekrar kazanması için çürük, çatlak ya da kırık dişlere uygulanan tedaviye dolgu denir. Diş dolgusu sadece dişin içindeki boşluğu dolduran maddeye verilen isim değil tüm tedavi sürecine verilen isimdir. Dolgu yapılacak yerin tespit edilmesi ile başlayan tedavi süreci, diş dolguya uygun hale getirildikten sonra, doldurulması ile sona erer. Ancak süreç anlatıldığı kadar kolay değildir. Dişin tekrar çürümemesi her aşamada özel alet ve yöntemler kullanılarak tedavi hassas bir biçimde tamamlanır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Yapılan ilk muayenede hekim tarafından gerekli dolgu işlemine karar verilir. Dişin durumuna bağlı olarak uygulanacak dolgu yöntemi de değişebilir. Kompozit dolgu, estetik dolgu, amalgam dolgu gibi dolgu yöntemlerinden en uygun olanı seçilir. Amalgam dolguda kullanılan malzeme metal olduğu için genellikle estetik açıdan tercih edilmez. Farklı renk seçenekleri bulunan kompozit dolguda dişinize uygun renk tonu seçilerek en gerçekçi görünüm elde edilmeye çalışılır. Estetik dolgu ise genellikle ön bölgede gözüken kırık dişlere uygulanır. Dişe birebir kendi fonksiyonu verebilmek hekiminizin elindedir. Bu nedenle doğru bir hekimle çalışmak çok önemlidir.
Diş dolgusu için öncelikle çürüğün dişten temizlenmesi gerekir. Bunun içinde aerator ve anguldruva denilen aletlerle çalışılır. Çürük bu aletler kullanılarak dişten uzaklaştırılır. Sonrasında tükürükten arındırmak için dişin önüne ve arkasına pamuk konularak izole bir ortam sağlanır. Aksi takdirde dişe tükürük gelir ve diş dolgu tutmaz. Tükürük gelmediği için kuru kalan dişin üzerindeki dolgu mavi ışık denilen bir aletle dolgu sertleştirilir. Sonrasında düzeltmeler yapılarak dişinizin fonksiyonu geri kazandırılır.
İşlem sonrasında diş orijinal halinden ayırt edilmez bir şekle kavuşturulur. Lokal anestezi yapılması durumunda diş uyuşuk olacağından yeme içme esnasında farkında olmadan dudak ve yanaklar ısırılabilir. Bunun dışında yeme içme konusunda herhangi bir engel yoktur. Dolgunuzun düşmesinden ya da dişinize zarar gelmesinden endişe etmenize lüzum yoktur. Ancak çok sert gıdalar tüketilmesi dolgunun ömrünü kısaltabilir. Ortalama olarak bir dolgunun ömrü 5 ile 10 yıl arasındadır. Ancak bu süre kişinin ağız hijyenine gösterdiği özen ve tükettiği gıdalara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
İşleminizi doğru bir adreste yaptırmak için siz de Donatım Diş Hastanesine başvurabilirsiniz. Donatım Diş Hastanesi Kocaeli diş hekimi olarak en iyileriyle çalışır.
Diş Dolgusu Fiyatları Nelerdir?
Diş dolgusunda yapılan işlem yöntemine göre fiyatlandırmalar değişmektedir. Bazı dişlerde bulunan derin çürüklerde farklı dolgu malzemelerine ihtiyaç duyulacağından fiyat artış gösterebilir. Benzer şekilde estetik diş dolgusunda ön dişler sürekli göz önünde bulunduğundan çok hassas bir çalışmayı gerektirir. Bu işlem için de farklı materyeller kullanılacağından fiyatlar artış gösterebilir. Dolgu dahil tüm işlemleriniz için Donatım Diş Hastanesine gelerek en uygun fiyatlardan faydalanabilir, Kocaeli diş hekimi olarak en çok tercih edilen hekimlerden hizmet alabilirsiniz.
Diş dolgusu hakkında daha fazla bilgi almak için diş dolgu tercihi adresindeki bloğumuzdan da faydalanabilirisiniz.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.