Diş Çürüğünün Nedenleri
Dişlerimi Günde İki Kere Fırçalıyorum, Peki Neden Hala Çürükler Var?
Çürük dişler, hayatımızın belli döneminde hepimize kötü zamanlar yaşatmıştır. Dişlerimize ne kadar özen gösterirsek gösterelim kurtulamadığımız çürüme problemi aslında farkında olmadan yaptığımız hataların sonucudur. Beslenme biçiminizden yaşam tarzınıza, içtiğiniz sudan dişinizin yapısına, oradan diş bakımına kadar birçok faktörden etkilenen diş çürükleri, doğru zamanda tespit edilmezse çekime kadar giderek başınızın ciddi biçimde ağrımasına neden olabilir.
Diş bakımında dişlerinizi fırçalamak ne kadar önemli olursa olsun tek başına asla yeterli değildir. Çürüklerle mücadele konusuna gelmeden önce çürümenin yapısını ve oluşumunu anlamak önemlidir. Eğer dişlerinizde çürük varsa Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği gibi bir merkeze gidip uzman diş doktorları tarafından tedaviye başlamak kısa vadede alacağınız ilk tedbir olmalıdır.
Diş Çürüğü Nedir?
Diş çürüğü ağzınızda bulunan bakterilerin yediğiniz yiyecekler ve içecekler ile kuvvetlenerek ve artarak meydana getirdikleri asit ile dişinize zarar vermesi sonucu oluşan deformasyonlara denir. Çürükler genel olarak üç farklı tipte görülmektedir. Çiğneme yüzeyinde veya dişlerin arasında oluşan koronal çürüklere her yaştaki hastada rastlanabilir. Diş etlerinin çekilmesiyle açığa çıkan diş köklerinde oluşan kök çürükleri ise genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Tekrarlayan çürükler ise daha önceden işlem yapılan, çürük dişlerin etrafında ortaya çıkarlar.
Önceden işlem yapılan dişlerde kuron ve dolgu etrafında plak oluşumu kolaylaştığından bu çürüklerle başa çıkmak için diş bakımı aksatılmamalıdır. Başlarda farkına varmadığımız deformasyonlar , çürük ilerledikçe dişlerde oluşan koyu renkli oyuklar ve çiğneme esnasında hissettiğimiz acı ile kendilerini belli ederler. Başlangıç aşamasında dişlerinizin uyarı mahiyetinde gösterdiği belirtiler sayesinde çürükler erken teşhis edilirse kolayca önüne geçilebilir. Bu sayede diş ağrısı yaşamadığınız gibi pahalı ve zahmetli tedavilerden de kurtulmuş olursunuz. Peki dişlerinizin çürüdüğünü hangi belirtiler ile fark edebilirsiniz?
Çürüme Belirtileri
Başlangıç aşamasında çürüklerin his anlamında bir belirtileri yoktur. Çünkü dişlerin dış kısmını kaplayan minelerde sinir hücresi bulunmaz. Sebepsiz yere dişlerinizde ağrı olması erken bir çürük belirtisi olabilir. Soğuk ya da sıcak yiyecek ve içecekler tüketildiğinde şiddetli ağrı, dişlerin normale göre daha hassas olması diğer önemli belirtilerdendir. Spesifik bir bölge ile yapılan ısırma ile ortaya çıkan ağrı o bölgede oluşan muhtemel bir çürüğün göstergesidir. Çürüğün boyutuna ve ilerleme durumuna göre bazı görünür belirtiler ile tespit edilebilir. Dişlerde oluşan oyuklar ve koyu renkli lekeler görünür belirtilerin bazılarıdır. Çürük belirtileri ağrılar ile kendini hissettirmeye başladıktan sonra tedavi süreciniz uzun ve zahmetli hale gelebilir. Bu sebeple diş poliklinikleri tarafından yapılan periyodik kontrollere gitmek çok önemlidir. Uzman diş doktorları tarafından kolayca fark edilen çürükler erken teşhis sayesinde Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği kolay ve ağrısız bir şekilde tedavi edilebilirler.
Dişler Fırçalamaya Rağmen Neden Çürür?
Makalemizin de ana konusu olan sorunun cevabı “yanlış ya da eksik diş bakımı” olarak verilebilir. Diş bakımında dişleri fırçalamak çok önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. Ne kadar dişlerinizi fırçalarsanız fırçalayın aşırı şeker gibi zararlı yiyecekler bakterileri güçlendireceğinden çürük oluşumuna engel olamayabilirsiniz. Ayrıca yukarıda da ifade edildiği gibi diş çürükleri sadece diş yüzeylerinde meydana gelmez. Dişlerin aralarında ve diş köklerinde de çürükler oluşabilir. Çoğu diş fırçası dişlerin arasına nüfuz edemediğinden dişlerin arasında kalan bakteriler zamanla çürümeye sebep olur. İçerden başlayan çürüme görsel belirtiler ile kendini göstermediğinden bu tip çürükleri fark etmek de güçtür. Ancak ağrı ve sızı ile ya da çürüğün dışarıya kadar yayılması ile görülebilirler. Dişlerin arası, diş ipi ya da arayüz fırçası kullanılarak temizlenerek, görünmeyen yüzeylerde çürük oluşumunun önüne geçilebilir. Dişlerinizin çürümesine etki eden bir diğer etken doğru diş fırçası ve diş macunu kullanımıdır.
Yetersiz bir diş macunu kullanıldığında bakteriler hızla güçlenmeye devam edeceğinden çürük oluşumu devam edecektir. Yanlış diş fırçası kullanımında ise dişlerinizin her bölgesine ulaşamayan fırça, bazı bölgelerde kalan bakteriler nedeniyle çürüğe davetiye çıkartır. Özetle dişlerinizin çürümemesi için doğru diş fırçası ve diş macunu kullanarak dişlerinizi fırçalamalı, diş aralarının temizliğini devamlı yapmalı ve şekerli gıdalarda uzak durmalısınız. Dişlerinizde çürük olup olmadığını öğrenmek için hemen Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ziyaret edebilir, erken teşhis ile uzun ve zahmetli diş tedavilerinden kurtulabilirsiniz.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.