444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Çocuklarda Diş Kırılması

Çocuklarda Diş Kırılması

Çocuklarda diş kırılması, ebeveynlerin sıkça karşılaştığı durumlardan birisidir. Özellikle süt dişlerinde görülen diş kırılma travması, genellikle ön kesici dişlerinde meydana gelmektedir.

Bebeklerde diş kırılması nedenleri arasında düşme, çarpma, yumuşak bir cismi ısırmak, sert bir cismi ısırmak ve diş fırçalama sırasında fırçanın sert bir şekilde uygulanması gibi durumlar sayılabilmektedir. Diş kırılmasının belirtileri arasında dişte ağrı, hassasiyet, kanama, şişlik ve ağız içinde boşluk hissi sayılabilir. Çocuğunuzda diş kırılması belirtilerinden biri varsa, en kısa sürede diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekimi bebeklerde diş kırılması tedavisi için gerekli yolları izleyecektir.

Çocuklarda Kırık Dişte Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklarda diş kırılması, özellikle aktif ve hareketli yaşam tarzlarından dolayı sıkça karşılaşılan bir durumdur. Ebeveynler için çocuklarda kırık dişle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Çocuk ve bebeklerde diş kırığı tedavisi, yetişkinlere göre farklıdır. Ayrıca çocuklarda kırık diş durumunda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Doğrudan diş hekimine gitmelisiniz.
  • Kırılan diş parçasını bulup saklamalısınız.
  • Kırık diş veya ağız içindeki yaraları temizlemelisiniz.
  • Soğuk kompres uygulayarak şişliği azaltmalısınız.
  • Ağrı kontrolü için hekimin önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız.
  • Yumuşak gıdalar tüketmelerini sağlamalısınız.
  • Dişin kırıldığı bölgeyi korumalısınız.
  • Takip eden günlerde enfeksiyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.

Bu hususlar çocuğunuzun süreci daha rahat ve sağlıklı şekilde tamamlamasını sağlayacaktır.

Dikkatinizi Çekebilir: Diş Törpüleme Nedir

Çocuklarda Kırık Diş Tedavisi

Çocuklarda kırık diş tedavisi çocuğun yaşına, kırığın boyutuna ve yerine bağlı olarak farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle bebeklerde diş kırılması ayrıca dikkat isteyen bir durumdur. Eğer kırık küçük ve yüzeyselse, tedavi genellikle dişi düzeltmek ve pürüzsüzleştirmek için basit bir işlemle yapılır. Daha büyük kırıklarda ise, dişin korunması ve işlevselliğinin yeniden kazandırılması için kompozit dolgular veya kaplamalar kullanılır. Bebeklerde ön diş kırılması en sık rastlanılan durumdur.

Önemli olan, kırığın ne kadar derin olduğunu ve dişin sinirine zarar verip vermediğini belirlemektir. Örneğin 2 yaş bebek diş kırılması gibi durumlarda, bebeğin küçük cisimleri yutma eğiliminden dolayı farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Örneğin süt dişi kırılırsa uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Kırık diş parçası küçükse, diş hekimi kırık parçayı dolgu ile yerine yerleştirebilir.
  • Kırık diş parçası daha büyükse, diş hekimi kırık parçayı kaplama ile yerine yerleştirebilir.
  • Kırık diş parçasının köküne zarar geldiyse, diş hekimi kök kanal tedavisi uygulayabilir.
  • Diş kırığı çok ciddiyse, diş hekimi dişin çekilmesi gerekebilir.

Çocuğunuzda diş kırılması olması durumunda, yukarıdaki adımları takip etmeniz ve çocuğunuzu en kısa sürede diş hekimine götürmeniz önemlidir. Erken müdahale, dişin kurtarılması ve çocuğunuzun diş sağlığının korunması için önemlidir. Eğer çocuğumun dişi kırıldı diyorsanız, doğrudan kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Kırık Parçanın Yapıştırılması

Kırık parçanın yapıştırılması özellikle diş hekimliğinde, kırılan diş parçasının orijinal yerine geri yapıştırılmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir. Bu işlem dişin kırılan parçası kaybolmamış ve yeterince sağlam kaldığında uygulanabilir. Bu nedenle çocuklarda ön diş kırılması gibi durumlarda parçanın saklanması gerekmektedir.

İşlem sırasında, diş hekimi öncelikle kırılan yüzeyleri özel bir asit çözeltisiyle temizleyerek pürüzsüzleştirir. Ardından bu yüzeylere yapıştırıcı uygulanır. Kırık diş parçası, bu yapıştırıcı ile dikkatlice yerine yerleştirilir. Ardından diş kırıkları tedavisi kapsamında kullanılan UV ışığı ile hızlıca sertleştirilir.

Dişin Soketine Geri Yerleştirilmesi

Dişin soketine geri yerleştirilmesi, genellikle dişin tamamen ağzından çıktığı travmatik durumlarda uygulanan bir acil müdahaledir. Bu işlem özellikle kalıcı dişlerde, dişin korunması ve fonksiyonunun yeniden kazandırılması için hayati önem taşımaktadır. Bebeklerde ön diş kırılması gibi durumlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Bebeklerde diş kırılması tedavisi süreci, dişin mümkün olan en kısa sürede, ideal olarak travmadan sonraki birkaç saat içinde gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Dişin dikkatlice temizlenmesi ve doğru yönlendirmeyle orijinal soketine yerleştirilmesi işlemi, pedodonti alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Diş yerine yerleştirildikten sonra, genellikle komşu dişlere geçici bir splint ile sabitlenmektedir.

Bonding Yöntemi

Bonding yöntemi özellikle estetik diş hekimliğinde kullanılan, dişlerin görünümünü iyileştirmek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Süt dişi kırılırsa sıklıkla tercih edilmez. Ancak diş kırılma travması görünen bölgedeyse tercih edilir. Bu işlem dişlerdeki küçük çatlakları, lekeleri veya hafif çaprazlıkları düzeltmek için de tercih edilmektedir.

Bonding sırasında, diş hekimi renk olarak hastanın doğal dişlerine uygun bir reçine bazlı kompozit malzeme kullanmaktadır.

Kuron Tedavi

Kuron tedavisi çürümüş, kırılmış veya hasar görmüş dişlerin üzerine takılan bir kaplama işlemidir. Kuron dişin kırılma riskini azaltır, estetik görünümünü iyileştirmektedir. Ayrıca çiğneme işlevini güçlendirmektedir. Çocuklarda ön diş kırılması durumlarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Kuron tedavisi, genellikle iki aşamada yapılır. İlk aşamada diş hekimi dişin hasarlı kısmını küçültmekte ve ölçü almaktadır. İkinci aşamada diş laboratuvarında hazırlanan kuron, dişin üzerine yapıştırılmaktadır.

Diş kırılma travması durumunda kuron tedavisinin faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Diş kırılma riskini azaltır.
  • Estetik görünümü iyileştirir.
  • Çiğneme işlevini güçlendirir.
  • Diş kaybını önlemeye yardımcı olur.

Kuron tedavisi, kırılan dişin kökü içerde kalırsa uygulanamamaktadır. Bu nedenle en net bilgiye ulaşmak, tedavi yöntemlerini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!