444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07
Çatlak Diş Tedavisi

Çatlak Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak diş nasıl tedavi edilir? Veya bir diğer deyişle çatlak diş tedavi edilir mi? Sorularını arama motorlarına yazan vatandaşlar konu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Her geçen gün ilerleme kaydedilen tıp alanında teknolojik gelişmelerin de etkisiyle catlak dis tedavisi çatlağın boyutu ve derecesine göre mümkün olabilmektedir.

Çeşitli nedenlerle dişin doğal formunda meydana gelen çizgisel şekil bozukluklarını ifade eden diş çatlakları, süreç içerisinde oluşturduğu ağrı, sızı gibi hassasiyetler gereği çatlak diş tedavisi yapılma gereksinimini gündeme taşır. Bu çerçevede ise yiyeceklerle ilk teması gerçekleştiren ön dişler bu konudan en çok muzdarip olan bölümlerdir. Ön diş çatlağı tedavisi ve diğer tedavi yöntemleri için ‘’çatlak diş tedavi yöntemleri’’ başlığımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: Kocaeli Protez

Çatlak Diş Nedir?

Peki çatlak diş nedir? Yahut diş çatlağı nedir? Çoğu zaman gözle görülür bir şekilde diş yüzeyinde meydana gelen, kısmen de çıplak gözle görülemeyecek boyutlarda gerçekleşen; çizgisel çatlaklar, kırık diş tepesi, ikiye bölünmüş kırık diş, dikey diş kökü kırığı gibi çeşitleri olan dişteki şekil bozukluklarına verilen tanımlamadır. 

Diş Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Reklamlarda karşımıza çıkan buzlu su içme veya dondurma yeme sahnelerindeki yüz ifadelerini hatırlayalım tıpkı böyle bir duygu hissettiren çatlak diş sızlaması, diş çatlağı belirtileri arasında kendine yer bulan başlıca göstergelerdendir. Aşağıda dis catlagi tedavisi randevusunu gündeme getirecek semptomlar ‘’belirtiler’’ sıralanmıştır;

  • Fındık-badem gibi çerezler, elma-ayva gibi meyveler, kızarmış ekmek vb. gibi sert yiyeceklerin ısırılmasıyla birlikte oluşan ağrı hissi 
  • Aşırı sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi esnasında oluşan hassasiyet
  • Şerbet gibi şeker yoğunluğu yüksek tatlıların tüketilmesi sırasında yaşanan ağrı
  • Yaşanan ağrıların süreç içerisinde kalıcı bir hal alması
  • Diş yüzeyinde gözle görünen dikey veya yatay şekilde çatlak görüntü.

Dikkatinizi Çekebilir: Kocaeli Diş Beyazlatma

Diş Çatlağı Oluşma Nedenleri

Peki diş çatlağı nasıl oluşur? Çatlak diş nedenleri nelerdir? Ön diş çatlaması neden olur? 

Bu durumun çeşitli gerekçeleri olabildiği gibi en çok rastlanan konu başlıkları şu şekildedir;

  • Sportif aktiviteler ‘’boks, taekwondo, basketbol, futbol gibi temas sporları’’ sırasında rakip oyuncunun kol, bacak gibi uzuvları ile teması.
  • Yataktan düşmek veya yolda yürürken kaldırıma çarpmak gibi olaylar
  • Okul sıralarından gelen kalem ısırma alışkanlığı
  • Hassas diş minesini meşrubat kapağı açmak gibi son derece sakıncalı eylemlerde kullanmak.
  • Stres, sinir, öfke, üzüntü gibi çeşitli duygu durumlarında bir alışkanlık sonucu dişlerin şiddetli bir şekilde sıkılma durumu
  • Ağız içinde emilmesi yoluyla tüketilmesi için üretilmiş yiyecekleri dişler yoluyla kırarak yemeye çalışmak.
  • Yaptırılan dolgunun olması gerekenden çok daha büyük yapılması.

*** Hatırlatma: Dişte yüzeysel çatlak olarak görünen izlenim katiyen küçümsenmemeli dişlerde çatlak oluşumu tedavisi için bir uzmandan destek alınmalıdır.

 

Çatlak Diş Tipleri Nedir?

Diş çatlaması olarak bilinen durum çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Bu kimi zaman diş kökünde çatlak olarak teşhis edilirken kimi zaman diş minesi çatlağı olarak vücut bulabilmektedir. Aşağıda çatlak diş tipleri kısaca açıklanmıştır, konu hakkında detaylı bilgi ve tedavi için hekiminize danışmayı unutmayınız.

  • Çizgisel çatlaklar: Genel olarak ağrısız olan çizgisel çatlaklar, minenin dış bölümünde ortaya çıkan ön dişlerdeki dikey çatlaklardır.
  • Kırık diş tepesi: Çoğunlukla üst ve alt arka azı dişlerinde görülen bir durumdur. Isırma-çiğneme gibi eylemlerde kaynaklanan ağrı, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet gözlemlenebilir.
  • İkiye bölünmüş kırık diş: Diş yüzeyinden diş köküne kadar ilerleyen bir kırık yapısıdır. Söz konusu çatlak pulpaya dek uzandığı için rahatsızlık boyutu yüksektir.
  • Dikey diş kökü kırığı: Diş çekmenin tek çözüm yolu olduğu dikey diş kökü kırığı, dişetinde apse ile kendini gösterir.

Çatlak Diş Tedavi Yöntemleri

Eğer diş çatlağı iyileşir mi? Diş çatlak düzelirmi? Diş çatlağı ağrısına ne iyi gelir? Gibi sorularınız var ise dişlerinizde çatlak oluştuğundan kuşkulanıyorsunuzdur demektir… Böyle bir durumda işinizi riske atmamak ve daha büyük hasarlar yaşamamak adına olabildiğince hızlı bir şekilde aksiyon alıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Zira diş çatlağı tedavisi erken teşhislerde kurtarılabilir bir vaziyette olabilir. Çatlamış diş tedavisi gerçekleştirilerek söz konusu ağrı, sızı gibi semptomlardan kurtulabilirsiniz. Aşağıda çatlak diş tedavi yöntemleri sıralanmıştır;

  • Bounding tedavisi: Çatlağın boşluklu yapısını doldurmak için diş ile benzer renkte bir kompozit rezin kullanımı. Yöntemler arasında en ucuz olan seçenek olsa da çok fazla önerilmemektedir.
  • Kron tedavisi: Çatlağın uzun veya derin olması durumlarda dişin kaplanması işlemini ifade eder.
  • Kanal tedavisi: Söz konusu çatlak, dişin pulpa adı verilen bölümüne uzanacak kadar derin ise kanal tedavisi gündeme gelmelidir.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!