Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?
Enfekte dişi çekilmekten kurtarmak için yapılan kanal tedavisi, düşük bir olasılık da olsa başarısız olabilir. Yanlış kanal tedavisi sonuçları genel olarak hastanın yaşam konforunu büyük oranda azaltması ile bilinir. Hastayı son derece rahatsız eden başarısız kanal tedavisi birçok nedenle oluşabilir. Hasta kaynaklı ya da doktor kaynaklı olarak oluşan başarısız tedavilerde genelde en sık karşılaşılan sebep, doktor kaynaklı olup enfekte bölgenin tamamen alınmamasıyla ilgilidir. Peki yanlış ya da yetersiz olarak ifade edebileceğimiz başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır?
Enfekte olan dişte, çürüğün ve sinirlerin tamamen alındığı işlem sonrası hasta, konforlu günlerine geri dönerek günlük yaşamına devam eder. Ancak kanal tedavisi başarısız olursa ilk karşılaşılan belirti genellikle geçmeyen ağrı ve hassasiyet olmaktadır. İşlem sonrası başarısız kanal tedavisi belirtileri ile karşılaşıyorsanız en kısa sürede alanında uzman bir diş hekimi ile görüşerek süreci kontrol altına almalısınız.
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri
Kanal tedavisi genellikle lokal anestezi altında hasta konforu düşünülerek yapılır. Diş kökünde oluşan enfekte bölge, sinirlerle birlikte komple alınır, kök bölgesi temizlenir ve dolgu işlemi yapılarak boşluk kapatılır. Genel olarak sürecin bu aşamalarda ilerlediği tedaviler, istisna durumlarda başarısız olabilir. Bunun en önemli sebebi, kanalların tam kapsamlı olarak temizlenmemesi gösterilebilir. Bunun yanı sıra mühür bozulması ya da hastadan kaynaklı olan bazı sebepler, kanal tedavisinin başarısız olmasına sebep olabilir.
Başarısız olan kanal tedavisi, çeşitli belirtiler ile kendini gösterebilir. Daha detaylı ele alındığında başarısız kanal tedavisi belirtileri;
- Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir.
- Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir.
- Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir.
- Apse oluşumuna bağlı olarak enfekte dişte akıntı oluşabilir.
- Arka dişlerdeki enfeksiyon oluşumu sonrası iltihap üst çene sinüsüne yayılarak burun akıntısı, tıkanıklık ya da ağız kokusu gibi belirtiler gösterebilir.
Tavsiye içerik >> Kanal tedavisi nedir
Kanal Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler
Kanal tedavisinin başarıyla sonuçlanması, tedavi sırasında yapılan işlemin kalitesi kadar, işlem sonrası dikkat edilecek bazı noktalarla da doğrudan ilgilidir. Bu kapsamda, kanal tedavisi sonrası yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Tedavi sonrası sigara kullanımı bir süre ertelenmeli, mümkünse bırakılmalı.
- İyileşme sürecinin ilk 72 saatinde diş üzerine baskı uygulamaktan ve yemek yerken kanal tedavili dişi kullanmaktan kaçınılmalı.
- Etkili ve başarılı bir ağız ve diş bakımı yapılmalı.
- Enfeksiyon belirtisi, kanama ya da şişlik görüldüğünde mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Yeniden tekrarlayan enfeksiyon belirtileri sonrası kanal tedavisinin başarısız olduğu anlaşılabilir. Kanal tedavisi başarısız olursa neler yapılabilir? sorusuna cevap olarak aşağıdaki yöntemlerden biri uygulanabilir;
- Yeniden kanal tedavisi
- Diş çekimi
- Apikal rezeksiyon
Tavsiye Klinik : Kocaeli Diş Kliniği
Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Ne Zaman Yapılır?
Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama ya da kanal tedavisi sonrası zonklama işlemden sonra en sık karşılaşılan belirtilerdir. Bu belirtiler yaygın olmakla birlikte tedavinin başarısız olduğunu kanıtlamaz. Daha rahat bir tedavi süreci için diş üzerine basmamaya, kanal tedavisi yaptırılan dişi kullanmamaya ve doktor tarafından önerilen ilaç dışında ilaç tercih etmemeye dikkat etmelisiniz.
İyileşme süreci sonrası geçmeyen ağrı ve hassasiyet, beraberinde kanama ve apse oluşumunu meydana getiriyorsa aynı dişe 2. kez kanal tedavisi yaptırılması gerekebilir. Doğru uygulanmayan tedavilerde bazı hastalar, aynı dişe 3. kez kanal tedavisi de yaptırabilmektedir. Peki kanal tedavisi yenileme işlemi ne zaman yapılır? İkinci kez yapılan kanal tedavisinde süreç nasıl ilerler?
Genel olarak bazı önemli belirtilerin ortaya çıkması, kanal tedavisinin yenilenme zamanının geldiğini gösterebilir. Öncelikle koronal kısım kalıcı olarak kapatılır ve diş kökleri bakteri oluşumuna karşı korunur. Arka dişler için kuron uygulaması yapılır. Kapsamlı bir kök kanal temizliği ile enfeksiyon riski tamamen kaldırılır. Bu aşamalarla birlikte diş, yeniden kurtarılarak diğer bir kanal tedavisi işlemi yapılmış olur. Herhangi bir belirti göstermeyen ve diş hekimi kontrollerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmayan durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesine gerek yoktur.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.