444 39 89

bilgi@donatimdis.com.tr

Leyla Atakan Cd. No: 10

İzmit – KOCAELİ

0262 331 41 07

AĞIZ KOKUSU NEDENLERİ

Ağız kokusu pek çok kişinin şikayet ettiği bir durumdur. Kötü ağız kokusu sosyal ilişkilerinizi de olumsuz yönde etkileyebilir. İnsanlar genelde ağzı kötü kokan kişilerle uzun süre bir arada olmayı veya iletişim kurmayı istemezler. Bunlara ek olarak ağzımızın kötü koktuğunu çoğu zaman fark etmeyebiliriz. Kötü ağız kokusuna; bakımsız ağız, çürük bir diş, yenilmiş olan kötü kokulu bir yiyecek neden olabildiği gibi kulak burun boğaz veya mide bağırsak hastalıkları da neden olabilir. Kötü ağız kokusu başka bir hastalığın da ilk belirtilerinden olabilir. Bu nedenlerle gecikmeden bir diş hekimine muayene olmanız tavsiye edilir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusuna neden olan durumların büyük bir kısmı diş ve diş eti kaynaklıdır. Örneğin diş çürükleri ağız kokusuna  neden olan başlıca etmenlerdendir. Diş taşları, diş eti iltihabı da ağız kokusuna neden olur. Dişlerin üzerinde biriken “bakteri plağı” adı verilen yumuşak yiyecek artıkları da kokuya neden olur. Yediğimiz soğan, sarımsak gibi kokulu yiyecekler ve aşırı kuru beslenme de ağız kokusuna neden olabilmektedir.

 

Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kokusundan şikâyetçi iseniz öncelikle bir diş hekimine görünmelisiniz. Diş hekiminiz ağzınızda kokuya neden olabilecek etkenleri değerlendirecek ve uygun tedavileri yapacaktır. Eğer diş hekiminiz ağzınızda kokuya neden olabilecek hiçbir etken bulamaz ise bu durumda sizi bir kulak-burun-boğaz hastalıkları uzmanına yönlendirecektir. Çünkü bu bölgede oluşan iltihabi hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilmektedir.   Ayrıca mide-bağırsak hatsallıkları da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Kulak burun boğaz hastalıkları açısından da temiz olmanız durumunda dahiliye uzmanına görünmeli ve mide-bağırsak hastalıkları yönünden tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Ağız Kokusu İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Ağzınızın güzel kokmasını istiyorsanız öncelikle düzenli ve doğru bir teknikle dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Buna ek olarak ağız gargarası kullanmalı ve kötü kokulu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sigara ve tütün ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunlara ek olarak bazı doğal besinlerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin yeşil çay ya da ada çayı içmek veya ağzımızı bunlarla gargara yapmak kötü kokuları perdeleyebilir. Ayrıca yemeklerden sonra  karanfil çiğnemek veya mentol kokulu bir sakız çiğnemek de ağız kokusunu azaltacaktır.

Ağız Kokusu Neyin Belirtisidir?

Ağız kokusu dişlerinizi fırçaladığınızda geçiyorsa veya yediğiniz ağır kokulu yiyeceklerden kaynaklanmıyorsa başka bir hastalığın habercisi olabilir. Kötü ağız kokusu yaşayan kişiler öncelikle diş çürüğü veya diş eti iltihabından şüphelenmelidir. Bir diş hekimi tarafından yapılacak kapsamlı bir muayene sonrası eğer diş çürüğü, diş taşı, bakteri plağı veya diş eti iltihabı gibi ağız ve diş sağlığı yönünden bir rahatsızlık tespit edilirse tedavisi yapılarak ağız kokusunun kaynağı da kurutulmuş olur. Aksi takdirde kulak burun boğaz bölgesinde bir iltihaptan veya mide bağırsak rahatsızlıklarından şüphelenilmelidir. Bu nedenle ağız diş sağlığından problem olmadığı halde ağız kokusu yaşayan hastalar öncelikle kulak burun boğaz uzmanına oradan da sonuç alınamadığı takdirde mide bağırsak rahatsızlıkları için dahiliye uzmanına görünmeleri gerekir.

Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi uzman kadrosu ile daima yanınızda.

Özel Donatım Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Youtube kanalımız

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

4
e
0
P
#
#
B
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
İletişime Geç!