Ağız Kokusu Neden Olur?
Özellikle kapalı ortamlarda ve kişilerin çok yakın olduğu durumlarda rahatsızlığa neden olan ağız kokusu kişinin özgüvenini kırmakla kalmaz, prestij kaybı yaşamasına da neden olabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyor, ağız bakımınızı düzenli olarak yapıyor yine de ağız kokusunun önüne geçemiyorsanız sorun sadece ağız hijyeniyle sınırlı değil demektir. Bu durumda uzman bir diş doktoruna başvurarak muayene olmanız ve problemin kaynağını ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Peki ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Zaman zaman yediğimiz yiyecekler sebebiyle ortaya çıkan ağız kokusu sağlıklı bir durum olarak kabul edilmektedir. Yediğimiz yiyeceklerin parçaları ağızımızın içinde ve diş aralarında kaldığından fırçalanana kadar koku yapması doğaldır. Aynı şekilde bu yiyeceklerin bazıları midede sindirilirken koku çıkmasına sebep olabilir. Ağız kokusundan farklı olarak değerlendirilen bu koku endişe edilecek bir ağız rahatsızlığı belirtisi değildir ancak bir mide rahatsızlığı belirtisi olabilir. Endişe edilmemesi gereken bir başka durum ise sabahları ortaya çıkan ağız kokusudur. Akşam yatmadan önce yenilen yiyeceklerin diş aralarında ve dilde kalması nedeniyle üreyen bakteriler sabahları ağız kokusuna sebep olmaktadır. Oluşan bu bakteriler zamanla dişlerinize zarar vereceğinden yemeklerden sonra ve akşam yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalı, gece dişler fırçalandıktan sonra yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, karaciğer ve şeker hastalıkları, sinüzit ve faranjit gibi rahatsızlıklar ağız kokusuna neden olabilen diğer durumlardır. Devamlı yaşanan ve gitmeyen ağız kokusu, önemli rahatsızlıkların işareti olabilir. Ağız kokusuna neden olan ve diş doktoruna gösterilmesi gereken durumlar ise şu şekilde sayılabilir:
- Dişlerde oluşan çürükler ve oyuklar,
- Dişte oluşan tartar ve plaklar,
- Ağız içi enfeksiyonları.
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir ?
Sakız çiğnemek, karanfil çiğnemek ya da ağız spreyleri kullanmak gibi yöntemlerin ağız kokusuna iyi geldiği düşünülse de gerçek bu değildir. Bu tarz yöntemler sadece problemin üstünü örtmeye yarayan geçici çözümlerdir. Kısa bir süreliğine kokuların bastırılmasını sağlayan bu yöntemler bazı durumlarda sizi kurtarıyor gibi görünse de aslında problemin çözümünü ötelediğinden zarar verir. Ağız kokusundan kalıcı olarak kurtulmak için ne yapılmalıdır?
Ağız Kokusu Nasıl Geçer ?
Ağız kokusundan sağlıklı ve kalıcı olarak kurtulmak için öncelikle kokuya neden olan problem ortadan kaldırılmalıdır. Beslenme alışkanlıkları ya da yetersiz ağız bakımı nedeniyle ortaya çıkan ağız kokusu zararlı besinlerin tüketimi azaltılarak ve doğru bir ağız bakım alışkanlığı kazanılarak ortadan kaldırılabilir. Ancak ağız ve diş rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan ağız kokusunu gidermek için bunlar yeterli olmayacaktır. Bu durumda ağız kokusuna neden olan rahatsızlığın giderilmesi için mutlaka bir diş hastanesine başvurulmalıdır.
Her türlü ağız ve diş probleminiz için başvurabileceğiniz Özel Donatım İzmit Diş Hastanesi yılların getirdiği bilgi birikimi ve tecrübesi ile daima yanınızda.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.